Undgå vabler og få en større fornøjelse af dine ture

Pas godt på fusserne

For at du skal få mest muligt glæde ud af din vandretur eller skitur er det vigtigt at du tager dig godt af dine fødder. God pleje af fusserne kan deles op i tre etaper, før turen, under turen og efter at skaden er sket.

Her er lidt enkle råd til dig der gerne vil undgå vabler på tur.

Før turen

Vil du undgå vabler og gnavsår kan det anbefales at starte allerede inden du tager afsted på din tur.
For det første er det vigtigt at du klipper dine negle og holder dem sunde og raske. De skal ikke klippes så korte at det gør ondt, men omvendt skal de være så korte som det er muligt for dig at klippe dem. Støder dine negle på ude i støvlespidsen, kan din tå blive ekstrem øm og i værste fald får du en blå negl som vil falde af efter nogen tid.
Du bør også løbende tage hånd om huden på dine fødder. Dette gør du bedst ved at du løbende filer den hårde hud ned og indimellem også plejer dine fødder med et rigtig godt fodbad.
En anden ting som jeg varmt vil anbefale er, at du jævnligt smører dine fødder med en fed salve eller creme, samtidig med at du masserer dem for at styrke blodcirkulationen og derved minske risikoen for at få vabler. Tænk på, at den indsmøring du laver lige inden du skal på tur, gerne skal være aftenen før. Det vil ellers være svært at fæstne plaster eller sportstape på fødderne, når du skal forberede en eventuel optapning på dine fødder.

Under turen

Der findes tre overordnede ting som er vigtige at tænke på hvis du gerne vil forebygge vabler og gnavesår.
Det første er som beskrevet, at giver sine fødder god pleje inden turen.
Dernæst er det vigtigt at du vælger de rigtige strømper og støvler for netop dig – det betyder først og fremmest at dine strømper er rene og uden huller og at du har et par gode støvler som du kender og har gået til. Det er en kombination af strømper, såler og støvler som sikrer god forebyggelse af vabler. Et svagt led i denne kombination kan give dig problemer undervejs på din tur.
Hvis du ellers har plads i dine støvler, vil jeg personligt anbefale at du bruger to par strømper. Et par tynde indersokker i uld og derefter et par gode vandresokker yderst, som passer dig og ikke krøller eller glider ned når du går.
At bruge to eller et par vandresokker er ganske individuelt, men sikkert er det, at hvis du bruger to par sokker i støvlen, vil friktionen mellem støvle og fod mindskes markant, da en del af friktionen optages mellem de to par strømper.

For det tredie bør man forebygge de irriterende vabler samt beskytte de områder hvor man ved at man kan have tendens til gnavesår. Dette kan du gøre ved at tape foden rigtigt op og beskytte de udsatte områder.

Hvis vi starter med selve ”beskyttelsestapningen”, så gør man det bedst ved at bruge en elastisk og blød sportstape. Elastisk sportstape giver dine fødder den bedste mulighed for at følge dine bevægelser når du går. Undgå hårdt og ikke elastisk tape, da dette har større tendens til at slippe i hjørnerne og derefter krølle og øge risikoen for vabler markant.

Tapning bruger du i princippet forebyggende, på de steder hvor du ved at du har tendens til vabler eller gnavesår – på de steder hvor du kan mærke friktionen mellem støvlen og din fod og der hvor du ved du får denne form for ”brændende” følelse på huden når du vandrer.

Har du brug for tape til at beskytte fodballen med, må du aldrig tape hele vejen rundt om foden. Du risikerer at stoppe blodcirkulationen til tæerne og derved få kolde fødder og ”sovende” tæer.
Når tapen er placeret godt på foden, så trykker/masserer du ligesom tapen fast med varmen fra dine hænder for at sikre at det fæstner godt og ikke løsner sig undervejs.

Ligeledes kan du tape op omkring hælen. Sørg for at det yderste stykke tape starter nede under hælen og går op omkring tapningen. Det er på den lodrette led, at friktionen primært foregår og ved at sætte det yderste stykke lodret undgår du bedre at tapen krøller.

Efter at skaden er sket

Er du alligevel så uheldig at få vabler, er det vigtigt at du tager hånd om dem hurtigst muligt.
Dette gør du ved først at rense området godt omkring vablen og dernæst skal vablen punkteres såfremt at den stadig er væskefyldt.
Jeg anbefaler at bruge en lille saks til at klippe et lille hul på den side af vablen, der hvor væsken trykkes frem imod når du bevæger dig. Bruger du blot en nål til at punktere vablen med, er det kun en midlertidig løsning da hullet hurtigt vil stoppe til igen. Er væsken i vablen rødt og blodfyldt er der øget risiko for infektioner og du skal være ekstra opmærksom på hygiejnen. Det er vigtigt at du holder dine hænder, området omkring vablen og de redskaber du måtte bruge til at punktere vablen med, rene og desinficeret.

Efter at vablen er punkteret anbefaler jeg at sætte et vabelplaster på det skadede område. Sørg for at du ikke rører den side hvor plasteret klæber og hold godt øje med at der ikke kommer skidt og fnuller med under plasteret. Masser igen plasteret godt fast med varmen fra dine hænder. Herefter anbefaler jeg at sætte et stykke elastisk sportstape lodret over vabelplasteret så det ikke krøller og slipper i kanterne.
Hvis vablen sidder på dine tæer kan det være lidt mere besværligt at dække det med sportstape efterfølgende, og du må derfor vurdere det i den enkelte situation.

Til slut tager du et eller to par tørre strømper på igen.

Når først tapen sidder godt og ikke begynder at krølle, skal du blot lade det sidde – også selvom vi snakker om flere dage i træk. Se til at tapen sidder ordentligt hver aften når du tager dig kærligt at dine fødder og igen om morgenen når du forbereder dig på dagens etape. Skift kun tapen ud, hvis den er begyndt at krølle eller du kan mærke at det generer dig.

Slutteligt er det bedste råd jeg har, altid at reagere hurtigt. Mærker du noget i støvlen eller noget der begynder at genere dig, bør du stoppe op med det samme og fikse det – inden det udvikler sig yderligere.

Rigtig god og vabelfri tur.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar