Vandring med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt. 


Der er dog nogle helt bestemte situationer, hvor det for alle er en stor fordel at have sine stave med.


Skal du for eksempel passere over strømmende vand eller andre svære og utilgængelige passager hvor din balance bliver udfordret, er stavende et rigtig godt værktøj til at undgå unødige fald eller forvredne ankler. 

At undgå fald eller vrid af ankler og lignende kan være afgørende for den videre færd, så det er med at undgå dette.


Går du på langs af en fjeldside, og har du kun én stav, bør du altid have den i den hånd, der vender ind mod fjeldet. Dette er for at undgå et pludseligt skred eller fald ned ad skråningen. Går du med to stænger, kan det være en fordel at justere længden, så inderste stav er kortere og yderste stav er længere.

Den korrekte indstilling af stavens højde kan aflæses på en 90 graders vinkel i albueleddet. Det betyder, at stavene skal være længere på nedstigninger og kortere på opstigninger.

Generelt fungerer stave som aflastning for kroppens led. Ser du for eksempel på nedstigninger, vil stavene virke aflastende for det stød, der ellers vil komme i forreste del af knæet, da vi ofte er tilbøjelige til at have for meget fart på, når vi er på nedstigninger. Stavene vil sænke farten og aflaste knæet betydeligt. 

Også ryg, nakke og skuldre vil blive aflastet, da den naturlige bevægelse med stavene modvirker infiltrationer og spændinger i musklerne.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar