Er der en Alene i Vildmarken præmie?

Lige netop det spørgsmål bliver jeg stort set stillet hver gang jeg er ude og holde foredrag, kursus eller andet der relaterer sig til min deltagelse i TV-programmet “Alene i Vildmarken 2019 sæson 3”.

Og svaret er ganske kort: nej, der er ikke nogen pengepræmie i den danske version…

Til gengæld er der både æren, fornøjelsen, oplevelsen og læringselementet på spil – og det er jo bestemt heller ikke dårligt – kald det et kursus med fri kost og logi…

Men her, to år efter at jeg var afsted, vil jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at det er en af de mest lærerige og givende friluftsoplevelser jeg nogen sinde har haft. Ikke nok med at jeg fik lov til at udfordre mig selv, i forholdsvis trygge rammer (jeg mener, vi har jo mulighed for at kalde hjælp og assistance døgnet rundt, og derved kunne få hjælp inden for relativ kort tid – det er blot at sende et SOS-signal fra den satellitsender vi bærer på os i alle vågne timer), så får vi også lov til at teste vores mentale ressourcer af i forhold til at udholde både sult og savn.

Til sammenligning:
I den danske version af “Alene i Vildmarken” er der ingen pengepræmie – blot æren og fornøjelsen, hvor der i den amerikanske version “Alone” er en gevinst på 500.000 USD på spil (i sæson 7 er det faktisk en mill. USD).

Det har, for mig, efterfølgende givet en kæmpe følelse af tryghed. Tryghed for, at jeg faktisk kan udholde meget mere end jeg selv havde turdet tro på og tryghed ved, at jeg følte, at jeg havde mig selv med hele vejen og jeg evnede at holde fokus på det jeg følte var vigtigt – Tryghed, sikkerhed og helbred.

Under opholdet i Norge tog jeg små noter på barkflager og efter jeg kom hjem, brugte jeg den første tid på at skrive hele forløbet ned – dag for dag og oplevelse for oplevelse – det var vigtigt for mig at gøre det med det samme, så jeg ikke ville miste alle detaljerne i hukommelsen.

Her vil jeg give dig muligheden for at læse min rekonstruerede dagbog fra nogle af de første dage alene i vildmarken

Dag: 4 – Søndag den 9. september 2018
Vejr: Sol

Jeg har sovet sindssygt dårligt i nat, vågnede alt for mange gange. Blev overrasket af 6 rensdyr her til morgen og nåede heldigvis at filme dem med hovedkameraet. Jeg har knoklet hele dagen med hytten. Tre sider er nu helt færdige og afhængig af vejret i morgen, vil jeg gå i gang med den sidste side. Ellers vil jeg bare sysle med at sætte mos imellem rafterne for at isolere – mos er der i hvert fald rigeligt af. 

Der var blot én lille bitte fisk i garnet her til morgen. Det er alt for lidt jeg får at spise. Godt, at der er lidt at tære på af min egen kropsvægt, ellers bliver det svært. 

Det er igen en rigtig dejlig dag, men er meget slidt nu. Dels på grund af manglende søvn i nat, dels på grund af hårdt fysisk arbejde de sidste 4 dage og så selvfølgelig manglen på mad og næring. 

Forsøger hele tiden at huske mig selv på at drikke rigeligt med vand, men det er svært. Jeg laver varmt fyrrenålethe om aftenen og kaffe om morgenen. 

Jeg har lavet en line med tre kroge her i eftermiddag, som jeg prøver at kaste ud oppe fra fiskestedet. Der er temmelig dybt, så jeg undgår forhåbentlig bundbid.

Jeg nyder at være her i stilheden og ensomheden. Savnet til familien fylder ikke så meget endnu, da der er så meget jeg kan tage mig til.

Dag: 5 – Mandag den 10. september 2018
Vejr: Regn

Jeg har sovet okay i nat. Det har blæst og regnet en del, men hytten har holdt mig godt tør og givet mig læ for vinden. 

Jeg er meget stolt af min hytte og den bliver bedre og bedre for hver dag der går. 

Der var ingen fisk i nettet her til morgen, men jeg kastede det også ud i hårdt blæsevejr. 

Jeg har jo også haft en line ude med tre kroge i nat, men der var intet på. Jeg tænker at forsøge med flere løsninger, når jeg er færdig med hytten (måske før, hvis jeg ikke fanger flere fisk). 

I hvert fald får jeg for lidt at spise, så jeg må sætte alt ind på fiskeriet når hytten er færdig. 

I morgen må jeg lave den sidste væg færdig. Det er hårdt at fælde tømmer til hytten, især at afgrene dem og slæbe dem ned af fjeldet til lejrpladsen er hårdt. 

Tiden går hurtigt herude, det er lidt uvirkeligt at jeg allerede har været her i 5 dage.

Jeg elsker min familie derhjemme.

Dag: 6 – Tirsdag den 11. september 2018
Vejr: Overskyet, men tørt   

Møjnat…. Der har været helt vildt mange myg efter at det havde regnet i går, og selv med myggenettet på sværmer de konstant om hovedet på mig og stikker mig overalt hvor de kan komme til det. 

Til sidst måtte jeg lægge regnslaget fra rygsækken over mig, for at skærme for stikkene, hvilket resulterede i, at det blev plaskvådt på indersiden og på soveposen og mig. 

Begge garn var igen tomme her til morgen.

Jeg har eksperimenteret med en bro i dag. Jeg har svært ved at få garnet langt nok ud fra bredden og vil prøve at komme længere ud ved at bygge en bro. Den blev dog ikke helt succesfuld, da jeg er ved at løbe tør for byggesnor. Jeg har lavet en trebenet bærestøtte yderst med tværgående rafter til at lægge gang-rafterne på. Men jeg har ikke mere snor til at bygge to mere med, som optimalt skulle stå tættere inde mod bredden.

Jeg forsøger i stedet at lave nogle fundamenter af store sten. Broen er dog ikke 100% stabil og jeg kan være meget i tvivl om den kan holde til kraftig blæst. 

Jeg har kastet garnet ud fra broen, og håber nu bare at der er fisk i morgen så jeg kan få noget mad.

Hvor er jeg taknemmelig over at familien derhjemme bakker mig så meget op i dette her projekt. Hvor er jeg taknemmelig og usandsynlig glad og lykkelig. Jeg elsker dem alle.

Der var godt nok ingen fisk i garnene i morges, men da jeg her til formiddag stod og hængte garnene op mellem to træer på tværs over det lille vandløb, svømmede der pludselig en lille bitte fisk på 10-15 centimeter lige mellem benene på mig. Det lykkedes mig at ramme den med en pind tage den med hænderne. Fedt… Så blev der alligevel lidt fisk i dag… 

Er du blevet nysgerrig på at høre mere, er der mange muligheder:

Du kan du booke mig til et foredrag i din lokale by, forening, arbejdsplads eller lignende. Klik ind her og lad og få en uforpligtende snak: Alene i Vildmarken foredrag

Du kan også lytte med på et af følgende podcast:

I dette podcast snakker Sofie Henninger og jeg ‘om at være alene i vildmarken’.

Sofies beskrivelse af podcastet citeres her: “I afsnittet berører vi både dybe eksistentielle temaer som sorg, savn, lykke og selvværd og helt lavpraktiske råd til, hvordan man egentlig lige bærer sig ad med at overleve uden meget andet end en vilje af stål, et fiskenet, en tarp og 100 gram instant kaffe”

I august 2019 havde jeg besøg af Katrine Fribo fra Radio MixFm. Bevæbnet med mikrofon og diverse lydudstyr, havde vi en hyggelig formiddag her i køkkenet i Kulhuse. Vi snakkede om mine oplevelser i Alene i Vildmarken, stort som småt, og kom omkring mange spændende vinkler.
Lyt med her, hvis er nysgerrig på at komme med “bag kameraet” og hør mere om mine personlige oplevelser i vildmarken.

Tredje mulighed:

Du kan også booke mig til en “byg din egen vildmarkshytte” event.Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


2 Kommentarer

Tilføj en kommentar