Allemandsretten i Norge – på tur med 135 efterskoleelever

I denne uge er vi med ca. 135 elever fra Ryslinge Efterskole på vinterfjeld i Norge. Nærmere bestemt ved Fagerhøi i Peer Gynts Rige.

Peer Gynts Rige ligger i højfjeldet på vestsiden af Guldbrandsdalen mellem Lillehammer og Jotunheimen. Dette er et af de mest traditionelle turistområder i Norge, med fascinerende destinationer som Skeikampen, Kvittfjell, Gålå, Fefor og Espedalen. Området tilbyder unikke oplevelser og mulighed for de fleste aktiviteter på sommer og vinterfjeld.

Som alle andre steder i Norge gælder også her allemandsretten. Allemandsretten er en del af den norske kulturarv. Det betyder at enhver mand/kvinde har ret til at færdes i skov og natur samt til at høste af naturens goder. Retten baserer sig på at det foregår uden gener for andre mennesker eller dyr. Derfor er man også forpligtet til at forlade naturen i samme stand som man selv ønsker at finde den.

Husk på at du er gæst i naturen!

Færdsel:

Al færdslen er som udgangspunkt fri på den uopdyrkede natur, mens den er mere begrænset på opdyrkede arealer. I praksis vil det betyde at allemandsretten gælder frit på vand, i mose- og vådområder, i skov og på fjeld.

Den frie færdsel giver ret til at færdes frit til fods, på ski, til hest eller på cykel. Alt motorfærdsel er derimod forbudt. Om vinteren er det også tilladt at færdes på opdyrkede arealer, så længe de er frosset eller snedækket i perioden 14/10 til 30/4. I sommerhalvåret må man i stedet benytte sig af markerede stier og ruter der er åben for færdsel.

Overnatning, rast og teltslagning:

På den uopdyrkede natur er overnatning, rast og teltning tilladt. Du må dog ikke telte nærmere end 150 meter fra hus eller hytte.

Brug af åben ild og optænding af bål i skov og på mark er forbudt fra 15/4 til 15/9. Dette gælder ikke på de nøgne fjelde over trægrænsen.

Beskyt plante og dyreliv:

Friluftsloven pålægger alle der færdes i naturen en generel pligt til at være hensynsfuld og varsom. Du må ikke påføre naturen varige mén ved at hygge eller skære i levende træer og planter. Du må heller ikke forstyrre dyr og fugle, inklusiv reder og unger. Alt dyreliv er som udgangspunkt fredet, hvilket gør at enhver hundeejer skal være særlig opmærksom på sine firbenede turkammerater.

Jagt, fiskeri og bærplukning:

Jagt og fiskeret indgår ikke i allemandsretten. Ifølge vildtloven har den enkelte grundejer disse rettigheder. Skal du gå på jagt eller fiske er det derfor vigtigt at du sætter dig ind i de gældende regler for det enkelte område.

På de uopdyrkede naturarealer må man gerne plukke bær, svampe eller blomster så længe der ikke gælder særskilte fredningsregler for disse afgrøder, mv.

Rigtig god tur til Norge…

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar