E4, en 539 km. lang vandrerute på tværs af Cypern

Egentlig tog jeg bare til Cypern for at besøge en god veninde, der, for et par år siden, flyttede hertil med sin lille familie.

Jeg skulle bare være her i fem dage og havde derfor ingen planer om trekking eller anden form for friluftliv.

Faktisk må jeg med skam erkende, at jeg stort set slet ikke havde laven nogen form for research overhovedet. Min viden og research begrænsede sig faktisk til en perifer viden om, at min bedstefar for mange år siden var en del af FN´s fredsbevarende styrker på Cypern, hvilken lufthavn jeg ville lande i samt hvilken adresse jeg skulle få taxien til at køre til… Ikke meget – det ved jeg – men sådan var realiteterne nu engang.

Og så sker det alligevel, som så ofte før når jeg rejser rundt. Jeg bliver grebet af lysten til at vide mere. Denne gang har jeg godt nok kun haft 5 dage hernede, men har allerede nu opbygget en lyst til at tage herned igen.

Jeg har her forsøgt at samle lidt data her, blot til inspiration for den interesserede og mig selv. Der er dog ingen tvivl om, at der er meget, meget mere at komme efter.

Historisk er det et slaraffenland, med alt fra historien om den græske frugtbarhedsgudinde Afrodite til en interessant fortælling om en lille ø med sit eget lille folk, der i årtusinder har været kastebold mellem forskellige lande og herredømmer. En ø der først i 1959 bliver anerkendt som en selvstændig republik – dog stadig opdelt i den græsk-cypriotiske del og den tyrkisk-cypriotiske del, hvilket er en hel anden historie.

Dernæst er der den yderst interessante geologiske fortælling om Cypern. Øen der oprindelig er gammel havbund som er blevet skubbet op til overfladen. Det sker da to af jordens kontinentalsokkel-plader bliver presset så hårdt sammen, at de til sidst ender med at overlappe hinanden så Cypern bliver hævet fra ca. 2000 m. under havets overflade til i dag næsten 2000 m. over havets overflade. Det betyder at Cypern rent geologisk består af tre elementer. Den sydlige del, som primært er havaflejringer og pudelava. Den nordlige del der primært består af kalksten og mergel. Og herimellem finder man Troodos-bjergkæden, der grundlæggende er et stykke lithosfæreplade, som nederst består af materiale fra jordens kappe og øverst havaflejringer, pudelava og en mængde mineraler som er hvirvlet op af de underjordiske varm-strømme der blev skabt af den store vulkanske aktivitet der foregik mellem disse pladeforskydninger.

Disse varme ”mineral-strømme” er blandt andet grunden til de store forekomster af kobber på Cypern, hvilket også danner grundlag for øens navn. Det oprindelige latinske ord for “kobber” er cyprium, senere forenklet til cuprum, og heraf kom øens græske navn, Cypern.

Af vandreruter findes et væld af mindre ruter, og især omkring Troodos-bjergkæden findes mange, mere eller mindre godt, markerede vandreture. Af de lidt større ruter kan nævnes E4, som er en del af et stort netværk af langdistance-ruter, der går igennem Europa.

Mens de fleste langdistance-stier i Europa er placeret i et enkelt land eller region, går hver af disse nummererede ruter gennem mange forskellige lande. Den Cypriotiske del blev indviet i 2005, og er 539 km lang. Den forbinder Larnakas og Pafos’ internationale lufthavne, og går gennem Troodos-bjergkæden og hen over Akamas-halvøen.

Håber dette, som det har gjort for mig, kan være medvirkende til en spirende lyst til at udforske denne interessante ø lidt mere – og hvem ved… måske ses vi dernede!!!

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar