På vandretur i Sverige – skrevet af Jeppe Spence

“Jeg står midt inde i en stor granskov. De høje træer knejser sig op omkring mig og solskin strømmer ind imellem deres stammer.

For fem minutter siden stod jeg midt på en stor vej, men nu kan jeg kun fjernt høre bilerne imellem fuglenes kvidren.
Jeg er alene på min tredje dag og har tilbagelagt 53 km af mine planlagte 145 km, solen skinner og humøret er højt.

Min rejse begyndte egentlig i de trygge rammer af mit hjem, da jeg lige pludselig stod med en uge fri.
Jeg besluttede mig for at tage ud for at vandre, men hvor tager man hen med så kort varsel og med lidt tid til forberedelse?
Svaret kom til mig i form af en af Sveriges mest benyttede sti-systemer, Skåneleden.

Skåneleden består af 5 forskellige ruter der sammen strækker sig over 1183 km. – Men bliv ikke skræmt af længden…
Hver rute befinder sig forskellige steder i Skåne og er delt op i 89 mindre etaper der strækker sig mellem 4 km og 21 km.

Den bevæger sig igennem adskillige mindre naturreservater i hele Skåne. Ved enden af hver etape finder du et shelter med et bålsted, vand og friskhugget brænde.

Den er utrolig nem at komme til med bus, tog eller bil, og går nogle steder tæt forbi byer med hoteller eller vandrehjem.
Skåneleden er en rute der passer til alle, lige fra en simpel weekendtur med børnene til en længere vandretur for den erfarne vandrer.

Mit valg faldt på Rute 3, Ås-Åsleden. Jeg gik fra Röstånga til Brösarp, og tog ca. to etaper om dagen. Omgivelserne var fantastiske. Stien fulgte skovstier igennem bøgeskov, granskov og græsmarker, man gik på grusstier og veje igennem små flækker fyldt med røde, svenske træhytter. Og det varierede hele tiden. Det ene øjeblik står du på en grusvej og efter det næste hjørne befinder du dig midt inde i en skov

Man møder både ræve, snoge, hjorte, harer og et rigt fugleliv på sin vej. Man kommer forbi andre danskere og venlige svenskere.

Jeg falder hurtig for den måde man altid føler sig ude i naturen, dybt inde i skove, men stadig ikke var alt for langt væk fra den nærmeste by eller shelter. Og selv uden kort er turen nem at gå, der er markeringer hele vejen, så man i selv de mest tætbevoksede steder nemt kan følge stien.

Skåneleden er helt klart et sted jeg skal forbi igen, det er sikkert. Og jeg vil klart anbefale det til alle folk med en forkærlighed for at vandre. Skåneleden passer til alle niveauer, med dets spektakulære omgivelser, velmarkerede ruter og smukke natur. Du kan læse mere omkring Skåneleden på www.skaneleden.se.

God tur!
Jeppe Spence”

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar