Hvor meget skal jeg tage med?

Afhængig af hvor længe man skal være på farten, er det vigtigt at tænke på vægten af egen mad. Jo længere tid du skal være af sted des mere påpasselig bør du være med vægten.

Jeg har selv en hovedregel der siger, at jeg må have omkring et ½ kg. mad pr. dag. Det betyder, at jeg skal være meget opmærksom på energimængden i det enkelte måltid. Det kan godt betale sig at bruge tid på disse overvejelser, da det kan være afgørende for om en tur bliver rigtig god eller mindre god.

Morgenmad

Jeg medbringer altid hjemmelavet müesli af ruggryn el. havregryn med diverse nødder og kerner (hvad jeg nu lige har af mandler, nødder, solsikkekerner, græskarkerner, forskelligt tørret frugt og lign.).

Til blandingen tilsætter jeg gerne sukker (evt. kanel), lidt salt og sødmælkspulver hvis man er til det. Jeg laver ca. 125 g pr. portion, hvilket passer til mig. Mål selv af hvor meget der skal til for at du bliver mæt.

Det kan herefter tilberedes enten med kogende vand, for at få grød, eller med koldt vand, for at få müesli med mælk.

Man kan også købe færdigpakket morgenmadsportioner i friluftsbutikkerne, men det gør det noget dyrere end hvis man laver det selv.

Alternativt kan man også spise kiks, knækbrød el. andet med pålæg (vil sandsynligvis veje lidt mere end ovenstående)

Frokost

Her bruger jeg brød (grovkiks, knækbrød eller pumpernikkel-brød) med ost og pølse. Sørg for at det er en fast ost, da det holder sig bedst og er nemmest at have med at gøre. Med hensyn til spegepølse bør man vælge en variant uden kølekrav for at sikre holdbarheden. Andre former for tørret eller røget kød er også en mulighed.

Konserves kan også være godt, tun, makrel i tomat osv., man skal blot være opmærksom på at der er en del emballage bagefter.

Alternativt til brød og pålæg er fx suppe, nudler, kartoffelmospulver med tørret bacon/nødder og lignende. Jeg har selv altid et par breve suppe med i reserve – de vejer meget lidt og er gode hvis det er koldt eller man bare er lidt ekstra sulten.

Aftensmad

Den lette måde er at købe frysetørret mad i friluftsbutikkerne. Det smager fint, indeholder en god mængde energi, vejer ganske lidt og er hurtigt at tilberede. Skal man af sted i længere tid kan prisen dog godt løbe op.

Et billigere alternativ er fra supermarkederne: nudler, supper, pasta, kartoffelmospulver, færdigmad på dåse (vejer dog lidt), knorr-blandinger, bacon, osv. – Blot husk at det skal være varer der ikke er kølekrav på, da det jo er i rygsækken hele dagen.

Tørring af mad

Alternativt til færdigkøbt mad er at lave det selv.

Tørret kød og grøntsager holder i længere tid, fylder mindre og vejer under det halve af friskt mad. Det er derfor oplagt til din vandretur. Og det er ganske let at gøre selv.

Du kan tørre næsten alt slags kød, grønt og gryderetter. Hemmeligheden ligger i at stykkerne man har skåret ud ikke er for tykke (helst under en centimeter).

Generelt vil jeg sige – prøv det, det er lettere end du tror :-). Og siden jeg selv begyndte at tørre mad, har jeg ikke brugt penge på de færdige frysetørrede retter man kan købe.

Man kan tørre både i almindelig ovn, i mikrobølgeovn eller i en tørremaskine.

Har du spørgsmål eller andet er du altid velkommen til at skrive til en kommentar til mig her eller kontakte mig på mail på mette@all-out.dk

Hvis du har lyst til at følge min blog kan du registrere din mailadresse her på siden og abonnerer på nye indlæg.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar