Kom med ud, vejret er altid perfekt!

Der er så mange oplevelser derude, lad derfor ikke vejret stoppe dig. Det hele handler jo blot – i alt sin enkelthed – om at nyde alt det gode som naturen (ofte helt og aldeles gratis) kan byde på.

En meget vigtig ting for, at opnå den gode friluftsoplevelse, er den rigtige beklædning. Det er ikke sjovt at fryse hverken om sommeren eller vinteren. Når man dyrker friluftsliv, bliver kroppen typisk kølet ned, hvis dit tøj er fugtigt og vådt. Fugten kommer enten indefra, hvis man sveder, eller udefra, hvis det f.eks. regner eller sner. Du kan minimere risikoen for at blive våd og kold ved at sørge for at ventilere eller isolere kroppen. Det kræver blot, at du er rigtig påklædt og teknikken er ”flere lag”…

Inderste lag: Tøj der er svedtransporterende

Inderst har man et let, tætsiddende lag tøj, som ikke er for tykt, så det nemt kan transportere fugten væk fra kroppen. Man skal undgå bomuld, som binder fugt, og i stedet gå efter uld eller et syntetisk materiale. Uld er det materiale, der generelt tilpasser sig kroppens temperatur bedst, og det har desuden den fordel, at det ikke kommer til at lugte af sved på samme måde som syntetiske materialer.

Mellemste lag: Tøj der isolerer

En god varm trøje af enten uld eller fleece afhængig af hvad man er til. Der er fordele og ulemper ved begge. Hvis tøjet er af uld, vil det stadig isolere selvom det bliver vådt. Til gengæld bliver det tungt og er meget længe om at tørre. Tøj i det syntetiske fleece-materiale isolerer ikke optimalt, hvis det bliver vådt. Til gengæld tørrer det meget hurtigt og vejer ikke meget hverken i tør eller våd tilstand.

Yderste lag: Tøj der er vind- og vandtæt

Det gælder som sagt om at undgå at blive våd og kold, og derfor er et oplagt bud på det yderste lag et sæt regntøj. Afhængig af ens aktivitetsniveau kan det være meget rart med regntøj, der er svedtransporterende eller har god ventilation i form af eksempelvis lynlåse under armene.

I stedet for regnjakken er et godt alternativ (ofte også dyrere) det, man i fagsprog kalder en skaljakke. En skaljakke er vind- og vandtæt, åndbar og slidstærk og kan benyttes hele året både som ski-, cykel og regnjakke. Det er en meget fleksibel jakke, som er ideel til tre-lagsprincippet, da den ikke har noget for (deraf navnet ”skal”).

Før du går:

En god regel er at du helst skal have det ”lidt” for koldt inden du begynder at vandre og godt varmt i pauserne. Tag derfor et lag af inden du begiver dig af sted. Derved undgår du at blive unødig våd af sved. Sørg for at lægge det ekstra lag så det er nemt at komme til i tasken, når du holder pause.

Rigtig god tur!

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar