Fakta om Arctic Circle Trail, Grønland

Grønland er den største ø i verden og nok også den mest ugæstfrie og sparsomt befolkede ø. Med en iskappe der dækker 85 % af øen efterlader det kun en smal kystlinje, der er isfri om sommeren. Hovedparten af Grønland ligger nord for polarcirklen. Om sommeren er det ”midnatssolens land”, men om vinteren er der perioder hvor der ingen sol er overhovedet. På denne tid ses kun det flakkende nordlys på himlen.

The Arctic Circle Trail (ACT) er en fortrinlig vandrerute, der ligger perfekt i et af de største isfrie områder på Vestgrønland. Den ligger mellem 40 og 50 km. nord for polarcirklen og har en længde af 165 km. Ruten går mellem Kangerlussuaq til Sisimiut. Op- og nedstigningerne på turen er relativ lille, kun ca. 3.315 højdemetre skal forceres. Vandrere plejer at bruge mellem 7 – 10 dage på denne tur.

Kun ca. 300 personer om året vandrer denne tur og det er ofte erfarne vandrere på deres første tur i Grønland.

Tilgangen til ruten er let og kan startes direkte fra lufthavnen i Kangerlussuaq. Selvom Grønland har ry for at være et dyrt sted at vandre er ACT helt uden betaling at tilgå og vandre. Ruten er udstyret med flere betalingsfrie hytter undervejs og der er også fri teltning på hele ruten. Et sted er der mulighed for at ro kano over en sø, også dette er uden betaling. Det kræver blot ledige kanoer. Det er også muligt at fiske og samle bær undervejs på ruten.

Al teltning, overnatning og vandring på ruten vil kræve ansvarlighed og høj grad af fokus på sporløs færden. Alt affald tages med og synlige spor slettes undervejs.

Velforberedte vandrere der formår at pakke let og effektivt vil helt sikkert liste denne tur som en af de klassiske vandreruter i verden. Man får en utrolig følelse af plads og hvis man er velsignet og har godt vejr vil få vandrere ønske at være andre steder. Ruten er helt sikkert en sommerrute og bør vandres mellem juni og september, hvor landet pulserer af nyt liv.

Grønland er en del af den gamle geologiske kerne af det nordamerikanske kontinent. Den består at et langt areal af nogle af de ældste bjerge der er dateret i verden.

Ca. 85 % af Grønland er dækket af indlandsisen, der på midten måler op til 3 km. Nogle steder når iskappen helt ud til havet og andre steder når man den først ca. 200 km. inde i landet.

En sommertur på ACT vil afsløre et rigt dyreliv selvom antallet af arterne ikke vil være så stort. Man vil sandsynligvis møde rensdyr og moskusokser. Modsat de finske samer jager grønlænderne deres rensdyr i stedet for at hyrde dem i flokke. Derfor vil man ofte finde knogler og gevirer på ruten. Moskusokser blev også tidligere jaget og var tæt på at forsvinde fra Grønland. I 1960érne blev 27 kalve sat ud i området nær Kangerlussuaq for at genoprette bestanden. I dag tæller den bestand over 8000 dyr. De store Isbjørne og de mere ydmyge lemminger ses ikke på ACT, til gengæld er polarharen og polarræven ikke et umuligt syn.

Insekter er der mange af om sommeren og især myggene kan være en plage. Værst er det i juni og juli. Fra august og frem falder antallet og jo før den første nattefrost titter frem des bedre.

Man når bedst Grønland fra CPH til Kangerlussuaq, hvor den direkte rute tager omkring 5 timer. Prisen på billetterne kan fås for ca. 5.500 kr.

Brændstof og gas kan købes både i Kangerlussuaq og Sisimiut, men mad bør medbringes hjemmefra, da det er temmelig dyrt at købe deroppe.

Vandet, som findes i rigelige mængder, er friskt og drikkeklart langs ACT.

Det er en fordel at have kontanter med, da det ikke er muligt at bruge betalingskort alle steder. Møntfoden på Grønland er danske kroner.

Ruten er som sagt 165 km. er ikke, i sig selv, en teknisk svær rute. I hårdt vejr kan den dog give udfordringer for enhver og bør derfor ikke vandres af førstegangs-vandrere uden forudgående erfaring. Der er områder på ruten der aldrig tørre helt ud og som derfor vil være ganske våde at passere i perioder med meget vådt vejr eller meget smeltevand. Det er umuligt at forudsige vejret, som er meget omskifteligt i Grønland. Der er en håndfuld floder der skal passeres undervejs, Disse floder ændre sig konstant og det er derfor vigtigt at være varsom når man vælger det sted man ønsker at passere. På smalle steder er floderne ofte dybest og strømmen stærkest. På brede steder er landstanden lavest og strømmen ikke så stærk. Man bør dog være opmærksom på, at selvom floden ser bred ud, kan der være lavt i den ene side og dybt i den anden. Somme tider er det muligt at ”hoppe” tørskoet fra sten til sten. Her bør man dog være påpasselig da man let kan glide og derved komme til skade. Det er ikke hensigtsmæssigt at gå barfodet over floderne og derfor bør man medbringe vadesko (crocs, sandaler, neopren-sko eller andet der vejer lidt og sidder godt fast på foden).

Når man vandre nord for polarcirklen kan vejret være koldt og blæsende, men det kan også være forbavsende varmt. Uanset hvad, er det vigtigt at benytte sig at tre-lags-metoden. Svedtransporterende undertøj, varmt mellemlag og vind/vand-tæt skaldlag yderst. På denne måde kan man variere sin beklædning undervejs således, at man kan tilpasse sig den aktuelle vejrsituation. Det kan også risikere at sne om sommeren, hvilket dog er sjældent og sneen vil heller ikke leve længe på jorden. Vinden kommer ofte fra øst eller vest. Kommer den fra vest, altså fra havet, kan man forvente tunge skyer, tåge og regn. Kommer vinden derimod fra øst vil den som regel være kold, da den kommer fra indlandsisen, men den vil ofte føre klart vejr og blå himmel med sig. Østenvinden er ofte tør, så hvis man skal have vasket noget tøj er det en god tørredag.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar