At overnatte ude i naturen er for de fleste friluftsmennesker en fast del af at være på tur. En god nattesøvn er guld værd, og efter en lang dag er det afgørende for, at morgendagen bliver lige så god og fyldt med energi og overskud. Vi har samlet en række gode råd til at overnatte i hængekøje.

Hvorfor overnatte i hængekøje?
For rigtig mange handler overnatning i det fri på tur om at det skal være så komfortabelt som muligt, og her er hængekøjen en yderst tiltrækkende mulighed. En hængekøje er hævet over jordens ujævnheder, fugt og kulde. Det betyder minimal belastning på din krop som helhed. I forhold til smådyr, kryb og insekter har du en fordel i hængekøjen, da de har svært ved at komme op til dig i soveposen, og har du ydermere valgt en model med myggenet, så slipper du også for de små bæster. I de fleste typer af hængekøjer har du desuden frit udsyn til den stjerneklare nattehimmel eller månen, der spejler sig i de sydsvenske skovsøer. Der er dog nogle ting, der er værd at overveje, inden du pakker hængekøjen

Hvornår egner en hængekøje sig til overnatning?
Det er selvfølgelig vigtigt, at man på forhånd har overvejet, om der er noget at hænge sin køje op i. En hængekøje er nemlig ikke meget bevendt, hvis den ikke kan blive hævet op over jordens overflade. Det betyder, at du f.eks. med fordel kan vælge hængekøjen til ture i de sydsvenske skove eller i andre spændende skovområder, mens den kan blive liggende derhjemme på fjeldture over trægrænsen eller kajakture med overnatninger på åben strand.

Hvornår egner den sig så ikke?
Har du kæresten med på tur, og vil I gerne ligge sammen og sludre om dagens begivenheder eller spille kort i teltåbningen, kan det bestemt være en ulempe. Og hvis der ikke er nogle egnede træer eller andet at hænge køjen op i, så er den heller ikke det bedste valg.
Bør man have et tarp eller et oversejl over hængekøjen? Som udgangspunkt ja. Selvfølgelig tager den noget af det smukke udsyn, men den beskytter dig dels mod aftenduggen og dels mod uventede regnbyger i løbet af natten.
Hvilke vejrforhold kan jeg bruge hængekøjen under? En hængekøje kan benyttes i stort set alle vejrforhold, når blot man tager sig de rigtige forbehold. Det en god ide at benytte et tarp eller et oversejl over hængekøjen for at beskytte dig mod vejr og vind. Hvis vejret er hårdt, kan man vælge at spænde det tæt ned om hængekøjen. Hvis vejret er klart og stille, er det skønnest at spænde det ud med en bred vinkel, så man kan kikke ud under det. Hvis der er vind, bør du prøve at hænge køjen på langs af vindretningen, så den ikke gynger for meget i løbet af natten. Har du myggenet integreret i hængekøjen, vil det som regel også tage meget at vinden.

Hvordan isolerer jeg mig mod kulde?
Selve hængekøjen er ikke i sig selv isolerende nedefra. Her er man nødt til at sikre sig på anden vis, og det skal være forholdsvist varmt, hvis man slet ikke har behov for et isolerende lag under sig. Nogle bruger, uden problemer, blot deres skumunderlag eller oppustelige liggeunderlag direkte i hængekøjen, mens andre oplever, at de glider rundt på liggeunderlaget om natten, så de mister isoleringen nedefra. Et godt alternativ til at have liggeunderlaget med ind i køjen er at vælge en hængekøjemodel med dobbeltbund. Det gør, at man kan lægge sit underlag mellem de to bunde, så man ikke glider rundt på det om natten. Til mange hængekøjer kan man også benytte et såkaldt underquilt. Et underquilt er en form for en halv sovepose, der spændes under hængekøjen som isolering. Det er mest af alt et temperamentsspørgsmål, samt et udtryk for vores forskellige isoleringsbehov.

Hvordan hænger jeg køjen op

Når man skal på tur med sin hængekøje er det vigtigt, at man på forhånd har overvejet, hvad der er at hænge sin køje op i. Der er flere muligheder, hvor den mest oplagte er skovens træer. Men stolper, en husmur med en solid krog eller under taget på bålhuset er også oplagte muligheder. Det mest oplagte er dog som oftest at hænge køjen op i træer. Her er der flere ting at overveje:

Afhængigt af hvilken type hængekøje, du har valgt at købe samt størrelsen på den, kan den optimale afstand mellem træerne variere fra cirka 4 til 8 meter.
Det optimale er at finde to træer, der er friske og i live, og som har en diameter på minimum 15 centimeter.
Hængekøjen bør hænges op i en højde, som gør det let for dig at komme ind og ud af køjen. Som regel er det omtrent i hovedhøjde. Nogen vil gerne have fodenden 10 til 15 centimeter højere end hovedenden for ikke at ’glide ned’. Andre siger, at det giver kolde fødder. Det må man prøve sig lidt frem med.
For de fleste hængekøjer er det optimalt, at de, når du ligger i den, hænger med en vinkel på cirka 30 grader, fra linjen der går mellem de to ophængspunkter. Prøv dig lidt frem og vurder hvad der passer bedst for dig. Der følger som regel en udførlig opsætningsmanual med dit køb af en ny hængekøje, og hvis ikke, så er de nemme at google.
Brug træstropper på minimum 2,5 centimeters bredde til at sætte om træerne, når du hænger din hængekøje op. Dels for at skåne træerne og dels for at beskytte den ophængsline, som hængekøjen er monteret med.

Hvilke typer hængekøjer findes der? 
Der findes mange forskellige typer, modeller og prisklasser, og det er som udgangspunkt dine behov og din pengepung der skal være med til at afgøre, hvilken model du bør vælge. I hovedtræk findes der dog fire forskellige typer af hængekøjer.

Den klassiske hængekøje, som man typisk bruger i haven og på ferien, med eller uden pind i enderne, til at tage en eftermiddagslur i. Typisk ligger man lidt bananformet eller meget fladt i disse modeller, hvilket for de fleste mennesker vil gøre den uegnet til at sove i hele natten.
De tekniske hængekøjer der, på grund at deres tekniske design gør, at man ligger mere jævnt og komfortabelt samtidig med, at der er god bevægelsesfrihed til at vende sig om natten og ligge på siden. Disse fås enten i to udgaver – nemlig med eller uden myggenet. I nogle modeller er myggenettet integreret, og i andre er det muligt at montere det efter behov.
Den sidste model er typen, hvor man ligger på tværs i hængekøjen med en såkaldt fodpose i den ene ende og en hovedende i den anden ende. Det medfører, at du og din sovepose bliver på jeres pladser om natten.

4 overvejelser inden du køber køjen
Der er flere ting, du skal overveje, inden du begiver dig ud i køb af hængekøje. Følgende punkter er de primære, og derudover kan design og udseende selvfølgelig også have en indflydelse.

– Hvor meget er jeg villig til at betale?
– Hvor stor vægt og personlængde skal hængekøjen kunne klare?
– Hvor meget skal jeg have den med mig rundt i rygsækken, og hvor meget må den veje?
– Hvad er mit behov for isolering nedefra og myggenet samt oversegl til ly ovenfra?

Hængekøje Sverige 1
Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar