Charcloth – Lav dit eget optændingsmateriale

Når du skal tænde bål på tur er der mange muligheder for at finde optændingsmateriale i naturen. Men det kan være hensigtsmæssige at medbringe noget hjemmefra, hvis du vil være på den sikre side.

Det mest almindelige at medbringe hjemmefra er sprittabeletter, optændingsbriketter, stearinbomber, vaselinevat og lignende.

Jeg vil her beskrive en gammel metode til at lave dit optændingsmateriale selv, ved hjælp af noget gammelt bomuldsklæde og en dåse. Dette optændingsmateriale kaldes Charcloth (på dansk oversat til forkullet klæde)

Du skal bruge følgende

  • Et stykke gammelt bomuldsklæde (ex. et gammelt viskestykke)
  • En lille metaldåse der er rimelig lufttæt
  • Et søm og en hammer

Klip stoffet ud i mindre stykker og tag derefter dåsen og slå et lille hul i låget med et søm. Hullet skal højest være et par millimeter og skal blot sikre at der ikke kommer overtryk i æsken når stoffet forkuller.

Du lægger nu løst stoffet ned i æsken og lukke låget. Stofstykkerne skal ligge løst for at det senere et let at skille dem ad igen.

Læg dåsen direkte ind i et glødende bål. Du vil se at der efter kort tid kommer store mængder røg, og måske lidt ild, ud af hullet. Når røgen stopper med at komme ud er dåsen med dit charcloth også klar til at komme ud – dette vil tage ca. 5 til 10 minutter, alt efter hvor varmt bålet er. Sæt en lille spids pind i hullet når du tager æsken ud, så der ikke kommer ilt til stoffet og forbrændingen derved fortsætter.

Lad æsken køle helt af inden du åbner den og ser det færdige resultat.

Hvis processen er gået optimalt er stoffet nu helt sort, men hænger stadig sammen og du kan også stadig se stoffets struktur.

Nu er dit charcloth klar til brug.

Charcloth er eminent til at opfange de små gnister du kan frembringe med et tændstål eller med flint og hærdet stål. Så snart stoffet fanger en gnist og begynder at gløde lægger du det ind i en lille fuglerede af fint og tørt tønder (optændingsmateriale).

Dette kan være alt fra tørt græs eller halm til meget fine spåner fra knas tørt træ og ”fnuller” som du har skrabet af birkebark. Der er ingen regler så bare prøv dig frem.

Nu puster du til gløden så du kan mærke god varmeudvikling og kan se at det begynder at ryge fra det omkringlæggende tønder. Bliv ved med at puste til du kan se at en flamme fanger an og læg det derefter straks ind i bålet og start optændingen af dit bål.

Tips:

Hold ”fuglereden” lidt højere end din mund når du puster, derved vil du blæse nedefra og udnytte at varmen stiger opad i dit tønder.

Held og lykke med projektet.

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


Tilføj en kommentar