Byg din egen vildmarks-stol

Det kræver ikke så meget udstyr at byggen stol, men har kæmpestor værdi når man sidder og laver mad, snitter eller bare hygger sig ved bålstedet. Det, at man lige bliver hævet op fra jorden og kulden, samt får en god støtte til ryggen, gør virkelig frilufts-oplevelsen meget, meget bedre.

Det er ikke need-to-have, men i den grad nice-to-have.

Og så er den faktisk slet ikke så svært bygge, som det ser ud til – princippet kender de fleste jo allerede fra en helt almindelig ”festivalstol”.

Materialerne kan du nemt finde i skoven og alternativt kan du også købe dig nogle helt regulære rafter til formålet.

Hvis du køber rafter, skal du bruge 3 stk. af minimum 2 meter og med en diameter på ca. 6-8 cm (selvfølgelig afhængig af hvor kraftig stolen skal være).

Derudover skal du bruge noget stærk snor til at binde stolen sammen med – det kan være alt fra høstbindergarn til paracord eller bankline.

Jeg har efter bedste evne forsøgt at visualisere det på følgende billeder.

Materialeforbrug

Rafterne/grenene skal saves ud så du har følgende:

– 4 stk. rafter/grene á ca. 80-90 cm. (afhængig af størrelse på stolen)
– 2 stk. rafter/grene á ca. 40-50 cm.
– 6-10 stk. halve rafter eller tyndere grene a´ ca. 40 cm. Til sæde og ryg
– Snor

Tidsforbrug: 2-4 timer, igen afhængig af hvor meget du kræser om stolen og hvor let det er at finde materialerne

Fremgangsmåde:
Lav skråsnit på alle de lange rafter, så de ligger tæt i spidsen af de to Vér og hvis du gerne vil optimere lidt fra start, kan du lave en fordybning der hvor de skal bindes sammen to og to som et V (billede A+B).

På det ene V binder du nu to rafter på tværs, på hhv. den ene og den anden side af Vét, så du laver et A med to vandrette streger (håber det giver mening)… Afstanden mellem de to skal være så det andet V lige netop kan komme igennem og må gerne sidde lidt i spænd (hvis afstanden bliver for stor, bliver det mere en liggestol end en siddestol.

Hvis du vil gøre stolen mere stabil, kan du save indhak i de to tværgående rafter på ryglæns-Vet, så de låser bedre (billede C+D).

Når de to trekanter er sat sammen som en stol (billede E), binder du de halve rafter eller grene på tværs til sæde og evt. til ryglæn (hvis du ønsker det).

Nu er stolen klar til brug – god fornøjelse

Sjaelesund Podcast Om at være alene i vildmarken
Tak fordi du læste med

“Mit navn er Mette Mortensen. Jeg har 30 års erfaring indenfor friluftsliv og vandring. Siden 2013 har jeg arbejdet med professionelt friluftsliv, hvor jeg som selvstændig deler ud af min viden på diverse kurser, foredrag og firmaevents.”

— Mette Mortensen
Friluftsvejleder, foredragsholder, forfatter og HR-konsulent


2 Kommentarer
  1. Tamara Rosengaard

    Tak Mette Mortensen for vejledning i at lave en vildmarksstol! Jeg tænker at den også må kunne laves af stærke (gran)grene, man kan finde/sanke i skoven ….

Tilføj en kommentar