IMG_5713Jeg er i fuld gang med forberedelserne til sommerens fjeldture i Lapland og i Grønland. Jeg skal klargøre mad til i alt 18 dage ude. Til Lapland skal jeg klargøre mad til 3 personer og kun til to til de sidste 9 dage i Grønland – det giver sammenlagt 45 portioner, så jeg må hellere komme i sving!

Jeg vil gerne dele fremgangsmåden med jer her, da det er mit håb at kunne inspirere til at turde gå i gang med projektet selv. Det er let, billigt og smager skønt. Den eneste ulempe er dog at det kræver forberedelsestid før turen og tager også en smule længere tid at tilberede – dog synes jeg at det fuldt ud opvejes af at jeg ved hvad det er jeg spiser, samt at prisen er under det halve.

I denne weekend har jeg lavet de første 18 portioner aftensmad samt startet op med tørring af frugt til den hjemmelavede müesli.

Her er fremgangsmåderne på kylling i karry og pasta bolognese.

IMG_5704Kylling i karry (i alt knap 3 kg færdig ret til 9 portioner):

Til denne ret har jeg valgt at bruge hakket kyllingekød. Det er ikke det man normalt vil bruge til kylling i karry, men det er lettere at tørre (dehydrere) samt væsentligt lettere af bløde op (hydrere) igen.

Jeg laver retten som jeg normalt ville gøre, alle opskrifter kan bruges, så din er helt sikkert lige så god som min – hemmeligheden er blot at alt er hakket og snittet ganske fint (aldrig tykkere en 0,5 cm.) samt at du bruger så magert kød som muligt da fedt har tendens til at blive harsk.

Min opskrift: Svits løg, hvidløg og bacon med en masse karry og brun derefter kødet af. Tilsætte kokosmælk, cremefine, fintsnittet grøntsager (gulerødder, champignon, gul peber, ananas og squash) og smag det til med en hel masse lækre krydderier (jeg kan godt lide at maden smager af noget når jeg er på tur, det gør det lidt mere lækkert).
Tilbehør: En håndfuld cashewnødder og minutris i kogeposer

Når det har stået og simret en tid og kogt så godt ind som muligt (mindre tørretid), starter selve tørringsprocessen.

Vej mængden (hele retten) inden du starter tørreprocessen, så ved du hvor meget vand der skal tilsættes igen, når du tilbereder. Min erfaring er at det ca. tørre ind til 1/3 del.

Der er flere tørrings-muligheder, her er dem jeg selv bruger.

IMG_5705Almindelig varmluftsovn:
Fordel retten på en bageplade i max. 1 centimeters tykkelse. Tænd ovnen på ca. 70 grader på varmluft. Sæt pladerne ind og lad lågen stå lidt på klem så dampen let kan komme ud (jeg plejer at sætte en theske i klemme). Lad det nu stå og passe sig selv i ca. 12 timer (det kan sagtens variere mellem 8 – 14 timer afhængig af mængden), vend gerne rundt i det et par gange undervejs.

Dehydrator:
Samme fremgangsmåde som ved ovenstående, det tager dog ofte kortere tid og den er billigere at have kørende end ovnen.

Pakning af den tørrede ret:
Når retten er helt knas tørt er den færdigt – pak det nu i fryseposer eller i vakuum-poser, hvis du har det (så fylder det mindre). Jeg plejer at pakke ca. 80-100 g. pr. person, hvilket svarer til ca. 250-300 g. færdig ret, og hertil kommer så tilbehøret i form af ris, nudler, kartoffelmos eller andet.

Pasta Bolognese (i alt knap 3 kg færdig ret til 9 portioner):

Bortset fra at det jo er en anden ret en kylling i karry er processen præcis den samme som ovenstående. Igen vælger jeg hakket kød der er med lav fedtprocent.

Min opskrift: Svits løg, hvidløg og bacon med paprika og brun kødet af derefter. Tilsætte tomat/pastasauce, cremefine, fintsnittet grøntsager (gulerødder, champignon, rød peber og squash) og smag det til med en masse lækre krydderier (jeg kan godt lide at maden smager af noget når man er på tur, det gør det lidt mere lækkert). Tilbehør: Nudler

IMG_5712Hvordan tilbereder jeg det så igen?

Jeg koger den rette mængede vand op og hælder det over den tørrede ret. Jeg lader det trække 10 minutter hvorefter jeg koger retten op igen – min erfaring siger at der ofte skal tilsættes en smule mere vand en der oprindelig er tørret fra.

Nu er retten klar til at spise – velbekomme 🙂

Synes du godt om indlægget? Så del det med dit netværk:

12 comments on “Så nemt kan det være at lave dit eget turmad”

 1. Camilla

  Hejsa.
  Projektet lyder spændende…

  Hvor længe kan maden holde sig og hvordan skal det opbevares indtil man skal spise det?

  Mvh. Camilla

 2. Admin

  Hej Camilla
  Det kan holde sig ganske længe – selv har jeg haft det liggende i op til et halvt år.
  Det kræver selvfølgelig at det er 100% tørret, og at det opbevares tørt og mørkt. Hvis man er lidt i tvivl om det er helt tørt kan man også portionspakke det og lægge det i fryseren – så kan det i hvert fald holde MEGET længe 🙂
  Rigtig god fornøjelse
  Bedste hilsner Mette

 3. Tanja

  Tak for tippet. 🙂
  Nu fik du mig til at hive forskellige grønsager ud af dehydratoren og færdig lave retterne i stedet. Så meget nemmere at have med på turen. Men alt er føste gang, så det bliver frosset efter pakningen og en portion af hvert bliver testet inden 🙂

 4. Admin

  Hvor dejligt at høre Tanja, håber at det bliver rigtig godt. Glæder mig til at høre om det færdige resultat ????

 5. Rune

  Hej!

  Tak for opskrifterne!

  Hvordan med pasta og ris? Kan det ikke blandes ned med retterne som de retter man køber eller bliver det noget bøvl?

  Mvh Rune

 6. Rune

  Ps.

  Det med vandmængden skal jeg lige forstå ordenligt.

  Hvis det mad jeg putter ind vejede 1 kg, når det er tørt vejer det 4 gram, deler det ud i to ergo 200 gram. Skal der så tilsættes tilsættes 300 ml vand?

  Håber du forstår!

 7. Admin

  Hej Rune
  Hvis det vejer et kilo før tørring og 400 gram efter tørring, så er det korrekt at til hver 200 g. skal tilsættes 300 ml. vand 🙂

 8. Admin

  Jo, det kan du bestemt godt Rune, og det har jeg med succes ofte gjort 🙂

 9. Camilla

  Hej,

  Er helt ny i at lave turmad selv. Jeg har forsøgt med risotto – dvs retten er færdiglavet og er nu i gang med at tørre på 70 grader i dehydrator. Men, der er en del fedststof (har lagt et tyndt lag på bagepapir). Har du erfaring med om det gør noget i fht tørringen og holdbarhed? Jeg har mulighed for at vakuumpakke portionerne.

  Mvh Camilla

 10. Admin

  Hej Camilla.
  Det er en god ide at lave sine retter så fedtfattigt som muligt da det godt kan forringe holdbarheden. Fedt bliver hurtigt harsk og så smager maden ikke godt. At vakuumpakke er en god ide, det forlænger holdbarheden og hvis du ved at du skal opbevare retterne i længere tid er det også en mulighed at lægge pakkerne i fryseren.
  Rigtig god fornøjelse
  Mette

 11. Betina madsen

  Det de kalder fryse tørret er det at man kommer det i fryseren efter man har tørret det og hvor længe tror du det tager at dehydrator i stedet for i ovnen, tids mæssigt

 12. Admin

  Hej Betina
  Frysetørret mad er, som ordet beskriver, rent faktisk tørret via frost og er en helt anden måde at tørre mad på end den vi kan hjemme i køkkenet. det er en metode som kræver noget ganske andet udstyr end vi har til rådighed.
  Jeg vil tro at tiden nogenlunde er den samme, om du bruger varmluftsovn eller dehydrator – forskellen er at dehydratoren er meget billigere i strøm end ovnen.
  Bedste hilsner
  Mette

Skriv et svar