UDSOLGT

Orienteringskursus på The Arctic Circle Trail, fra Kangerlussuaq til Sisimiut

Du har også en brændende lyst til selv at begive dig ud på nye eventyr og du vil gerne selv af sted eller have dine venner med på længere fjeldture? Men du synes du, at du mangler den praktiske erfaring, de grundlæggende orienterings-færdigheder og den basale viden, der giver dig kompetencer og tryghed til, at tage på længere ture på fjeldet, på egen hånd eller i grupper?

Måske er dette orienteringskursus netop lige noget for dig.

Dette kursus adskiller sig fra et begynder-fjeldkurset idet, at det primært foregår på en længere ekspeditionstur på fjeldet. Alt teknik og undervisning vil som udgangspunkt blive gennemgået i de rette elementer – nemlig på fjeldet.

På dette kurses vil vi komme omkring alt hvad du, som øvet på fjeldet, har brug for når du skal finde vej, samt arbejde med de grundlæggende orienteringsfærdigheder der giver mulighed for at tage sikkert på tur i fjeldet.

Du vil få undervisning i både grundlæggende orienteringsfærdigheder samt få den praktiske erfaring, der efterfølgende giver dig færdigheder til, at tage på længere ture på fjeldet, enten på egen hånd eller med mindre grupper.

På kurset vil komme omkring følgende emner

  • Orientering med kort og kompas 
  • Brug af GPS og sattelitsender
  • Koordinatsæt og misvisning
  • Overnatning på fjeld over flere dage
  • Vandreteknikker og sikkerhed på fjeld for længere ture

Lidt om Grønland:

Grønland er den største ø i verden og måske nok også den mest ugæstfrie og sparsomt befolkede ø.

Med en iskappe der dækker 85 % af øen efterlader det kun en smal kystlinje, der er isfri om sommeren. Hovedparten af Grønland ligger nord for polarcirklen. Om sommeren er det ”midnatssolens land”, men om vinteren er der perioder hvor der ingen sol er overhovedet. På denne tid ses kun det flakkende nordlys på himlen.

The Arctic Circle Trail (ACT) er en fortrinlig vandrerute, der ligger perfekt i et af de største isfrie områder på Vestgrønland. Den ligger mellem 40 og 50 km. nord for polarcirklen og har en længde af 165 km. Ruten går fra Kangerlussuaq til Sisimiut og op- og nedstigningerne på turen er relativ lille, kun ca. 3.315 højdemetre skal forceres. Vandrere plejer at bruge mellem 7 – 10 dage på denne tur.

Ca. 300 personer om året vandrer denne tur og det er ofte erfarne vandrere på deres første tur i Grønland.

Tilgangen til ruten er let og kan startes direkte fra lufthavnen i Kangerlussuaq. Selvom Grønland har ry for at være et dyrt sted at vandre er ACT helt uden betaling at vandre på. Ruten er udstyret med flere betalingsfrie hytter undervejs og der er også fri teltning på hele ruten. Et sted er der mulighed for at ro kano over en sø, også dette er uden betaling, men kræver blot ledige kanoer. Det er også muligt at fiske og samle bær undervejs på ruten.

Velforberedte vandrere, der formår at pakke let og effektivt, vil helt sikkert liste denne tur som en af de klassiske vandreruter i verden. Man får en utrolig følelse af plads og hvis man er velsignet med godt vejr vil få vandrere ønske at være andre steder. Ruten er helt sikkert en sommerrute og bør vandres mellem juni og september, hvor landet pulserer af nyt liv.

En sommertur på ACT vil afsløre et rigt dyreliv, selvom antallet af arterne ikke vil være så stort. Man vil sandsynligvis møde rensdyr og moskusokser. Modsat de finske samer, jager grønlænderne deres rensdyr i stedet for at hyrde dem i flokke. Derfor vil man ofte finde knogler og gevirer på ruten. Moskusokser blev også tidligere jaget og var tæt på at forsvinde fra Grønland. I 1960érne blev 27 kalve sat ud i området nær Kangerlussuaq for, at genoprette bestanden. I dag tæller den bestand over 8000 dyr. De store Isbjørne og de mere ydmyge lemminger ses ikke på ACT, til gengæld er polarharen og polarræven ikke et umuligt syn.

Insekter er der mange af om sommeren og især myggene kan være en plage. Værst er det i juni og juli. Fra august og frem falder antallet og jo før den første nattefrost titter frem des bedre.

Ruten er som sagt 165 km. og er ikke, i sig selv, en teknisk svær rute. I hårdt vejr kan den dog give udfordringer for enhver og bør derfor ikke vandres af førstegangs-vandrere uden forudgående erfaring. Der er områder på ruten der aldrig tørre helt ud og som derfor vil være ganske våde at passere i perioder med vådt vejr eller meget smeltevand. Det er umuligt at forudsige vejret, som er meget omskifteligt i Grønland.

Når man vandre nord for polarcirklen kan vejret være koldt og blæsende, men det kan også være forbavsende varmt. Uanset hvad, er det vigtigt at benytte sig at tre-lags-metoden. Svedtransporterende undertøj, varmt mellemlag og vind/vand-tæt skaldlag yderst. På denne måde kan man variere sin beklædning undervejs og tilpasse sig den aktuelle vejrsituation. Det kan også risikere at sne om sommeren, hvilket dog er sjældent og sneen vil da heller ikke leve længe på jorden. Vinden kommer ofte fra øst eller vest. Kommer den fra vest, altså fra havet, kan man forvente tunge skyer, tåge og regn. Kommer vinden derimod hen over indlandsisen fra øst vil den som regel være kold. Til gengæld vil den ofte føre klart vejr og blå himmel med sig. Østenvinden er ofte tør, så hvis man skal have vasket noget tøj er det en god tørringsdag.


Startsted:
Kangerlussuaq d. 26. juli 2018

Slutsted:
Sisimiut d. 5. august 2018 (og derefter via Kangerlussuaq retur til København)


Hvem kan deltage?

Alle der har forudgående erfaring med at vandre i fjeld, og/eller over længere stræk med egen oppakning, kan vandre denne rute. Fysisk er det væsentligt at være i rimelig god form, da vi de fleste dage skal vandre omkring mellem 15 og 22 km. i kuperet terræn med egen oppakning.

Turniveau:

Mellem til svær

Hvor langt skal vi vandre om dagen?
:

Ca. 15 – 22 km hver dag


Overnatningsform:

Eget telt eller hytte (når der er mulighed).


Mad:

Deltagerne medbringer selv deres eget mad, bestående af frysetørret mad m.v.


Turleder:
Mette Mortensen

Jeg er uddannet friluftsvejleder og arbejder i dag inden for friluftsliv og HR. Jeg har lang erfaring inden for ledelse og undervisning og i dag tilbringer jeg det meste at min tid i og med naturen, med fokus på udvikling, læring og den gode oplevelse. Jeg har vandret meget i de nordiske lande, og specielt fjeldet i Norge, Lapland i Sverige, Island og Færøerne har fascineret mig. Der ud over har jeg besteget Kilimanjaro i Tanzania, Mt. Toubkal i Marokko, Mt. Bromo i Indonesien og meget andet spændende

Hvad koster det?

Du betaler kursusgebyr samt køber og betaler selv din transport til og fra Grønland.
Du bruger dit eget telt eller deler med andre deltagere og d
u køber selv overnatning hvis det forgår i hytter eller lign.
All-Out laver turen, underviser i orientering og informerer dig om hvad du skal gøre i forbindelse med dine forberedelser af kurset.

Kursusgebyr:

3.495 dkr.


Forventede udgifter til transport og eventuel overnatning:

Offentlig transport eller bil til og fra Kastrup: Pris afhængig af hvor i landet man kommer fra

Fly tur/retur til Kangerlussuaq: Pris ca.: 5.500 kr.

Fly fra Sisimiut til Kangerlussuaq: Pris ca.: 1.000 kr.

Transport fra Kangerlussuaq til Kelly Ville: 200 kr

Overnatning x 2 i Sisimiut: mellem 500 kr. og 1.000 kr. afhængig af om man vælger fællesværelse eller enkeltværelse

 

Maks. deltagerantal: 

10 personer (minimum 6 deltagere)

 

Tilmelding og kontakt:

Skriv eller ring til Mette Mortensen for tilmelding eller mere information på tlf. 24 94 62 94 eller på mail: booking@all-out.dk

Ved tilmelding har vi brug for følgende information fra dig for at fremsende en faktura til betaling

Overskrift: Kursustilmelding

Hvilket kursus ønsker du at booke?:
Navn og adresse:
Telefonnummer:
Mailadresse:


Dag til dag-program:

Kangerlussuaq til Qarlissuit – Dag 1

Start:     Kort efter Kelly Ville

Slut:        Qarlissuit

Distance:              16 km.

 

Byen er bygget op omkring Grønlands største lufthavn. Oprindelig var området kendt som et af de vigtigste rensdyr-sommerjagt steder. Der findes her spor fra Inuitterne tilbage til 200 fk. Området er stadig et godt jagtsted, men er senere blevet mere kendt for dens lufthavn, der blev anlagt under 2. verdenskrig af USA. Dette område blev valgt, da de var det mest vejrstabile område i Grønland med gennemsnitligt 300 klare dage. Senere er luftbasen også blevet benyttet under den kolde krig.

Vi lander i Kangerlussuaq sidst på formiddagen og bruger et par timer i byen til indkøb af brændstof, gas m.v., klargøring af rygsækkene og snøring af støvlerne, før vi begiver os af sted mod selve ruten. Vi lejer biler til at transportere os frem til kort efter Kelly Ville (Tikilluarit), da de første 15 km. blot foregår på almindelig støvet og beskidt ”landevej”. Det betyder at vi kan nå frem til vores første camp før aftensmaden.

Efter Kelly Ville drejer vejen til venstre mod Mt. Evans og her bliver vi sat af. Vi forlader ”vejen” og går nu i stedet lige frem af ACT og højre om Mt. Evans. Vi passerer den for længst forsvundne kommunikationsmast i 230 m.h.o. og herefter går det nedad mod Hundesøen. Vi kan nu begynde at se de røde markeringer der indikerer, at vi nu følger ACT, de vil følge os helt frem til Sisimiut.

Ved Hundesøen kommer oplevelsen af at træde ind i ”den vilde natur”. Landskabet og søerne åbner sig foran os og vi kan nu ikke mere se hverken Kangerlussuaq eller Kelly Ville. Vi følger bredden mod sydvest langs Hundesø, på den smalle passage der adskiller Brayasø. Derefter går det ligefrem mod nabosøen Limnæsø. Man lærer efterhånden at holde godt øje med de varder der er opsat som markering af ruten. Flere steder kan det være svært at følge et egentligt spor da underlaget består af klippe. Søerne og højdekurverne vil dog være gode pejlemærker undervejs.

De to første søer er i tørre perioder ikke gode drikkesøer, da vandet her kan være meget salt og til tider med en del alger. Derfor er det også dejligt at nå den noget større friskvands-sø efter Limnæsø. Vi holder nu til højre og op over dagens første stigning. Det er en relativ let stigning som flader ud og stien ligesom forsvinder. Det er sært at se varderne stå for sig selv uden at være forbundet af et spor. Det er som om at det, i dette område, er det fødderne der ”selv bestemmer” vejen mellem varderne. Vi følger højdekurven mellem de små cirkulære søer som vi nu passerer og kommer derefter til starten af den store sø Qarlissuit hvor vi slår lejr for natten

Qarlissuit til Amitsorsuaq – Dag 2

Start:     Qarlissuit

Slut:        Midtvejs på Amitsorsuaq

Distance:              17 km.

Terræn:
En bølgende rute med to særskilte op- og nedstigninger. Ruten passerer gennem flere søer og slutter midtvejs på
den store sø Amitsorsuaq

 

Vi starter dagen med at passere et knædybt flodløb. Somme tider er det muligt at hoppe tørskoet over på stenene, med bredden kan være temmelig mudret. Godt over på den anden side kommer dagens første stigning inden de sidste kilometer fører os frem mod den lille Katiffik hytte ved søen Amitsorsuaq. Hytten er en lille træhytte med kun ét vindue. Der er lige plads til tre i hytten, og hvis behovet er der, kan der også ligge tre på gulvet. Resten af dagen går vi langs bredden af Amitsorsuaq. Der er steder hvor vi skal være opmærksomme på at komme rigtigt rundt om klipperne, for ikke at ende i søen. Ca. midtvejs på ruten ser vi en lille ø på den anden side. Den rejser sig ca. 75 m. over vandoverfladen. Holder man øje med toppen mens man følger bredden rundt vil man, i klart vejr, kunne se de to toppe Pingup Sallia og Pingu langt ude i horisonten. Dette syn vil hænge ved de næste mange dage. Her slår vi lejr for natten.

Katiffik til Kanocentret – Dag 3

Start:     Midtvejs på Amitsorsuaq

Slut:        Kanocentret

Distance:              12 km.

Terræn:
En halv dagsvandring langs bredden af Amitsorsuaq, som ligger 120 m.o.h. Vi vil møde en del sjove stenhældninger undervejs. Der vil være korte ture fra bredden og ind, for at undgå små klipper der stiger op af vandet. Der er to måder at passere denne strækning på, enten til fods langs søen eller i kano langs bredden.

 

Hele dagen følger vi bredden af søen og det er derfor ikke svært at orienter sig på denne strækning. Herefter er ruten tæt ved vandkanten ganske let og på den anden bred ser man de dramatiske klippevægge tårne sig op. Slutteligt ender dagen ved kanocentret, som er den største hytte på hele ruten og den kan prale af hele to sovesale. Der er plads til mindst 18 overnattende personer (foruden dem der kan ligge på gulvet) og der er både køkkenplads og bord/bænkesæt indendørs. Der er desuden toiletter ved hytten. Dette kan nok kaldes lidt luksus på denne tur J. Hvis vi er heldige ligger der et par kanoer, samt padler og veste så vi kan ro nogle eftermiddags/aftenture.

Kanocentret til Søen Kangerluatsiarsuaq – Dag 4

Start:     Kanocentret

Slut:        Søen Kangerluatsiarsuaq

Distance:              13 km.

Terræn:
Efter endnu et par kilometer langs søbredden går ruten nu gennem en lang dal frem mod næste sø.

 

Efter at have fulgt det sidste stykke langs bredden af Amitsorsuaq, følger ruten nu udløbsfloden fra søen og videre ind i dalen til den næste sø Kangerluatsiarsuaq. Denne strækning er ca. 6 km. og er stort set flad, selvom det, i det små, går op og ned. Det er på denne strækning let at se varderne foran os og snart ses også den næste sø med bjergene i baggrunden.

Ved søen holder vi til venstre langs bredden. Kort efter skal vi over en mindre top, hvor der på den anden side viser sig den fineste lille sandstrand. Her er en super lejrmulighed hvor vi telter for natten.

Ikkattooq til Eqalugaarniarfik – Dag 5

Start:     Søen ved Kangerluatsiarsuaq

Slut:        Eqalugaarniarfik

Distance:              20 km.

Terræn:
Ved dagens start stiger ruten op i det massive bjerg med en relativ brat stigning. Oppe på bjerget skal vi bære påpasselige med at følge ruten, da der ikke er afsat spor på det massive bjerg. Bjergrigt på første del af ruten og med et lidt interimistisk spor. Igen skal vi være opmærksomme på varderne. Efter nedstigningen fra bjerget er der to muligheder, afhængig af vejret og hvor fugtigt området er. Den sidste del af ruten går langs en fast og let sti.

 

Dagen starter med en stigning op til ca. 300 m.o.h. Denne stigning kan godt være lidt hård og det er vigtigt at holde øje med sporet da stien ikke er tydelig på den bare klippe. Heroppe i højden skal vi passere en lille dal fyldt med små sammenkoblede søer. Ikkarluttooq hytten kan i klart vejr ses på lang afstand og sporet fører lige til døren. Hytten her er lille og kan maksimalt rumme seks personer. Den er ikke som de andre hytter malet rød, men står i den rå træfarve. Selvom vi allerede er på bjerget er der alligevel en del små op og nedstigninger, før vi når dalen med Oles Lakseelv. Her på bjerget bør vi give os god tid til at nyde udsigten over dalen samt få et overblik over flodløbet. Normalt kan ruten vandres lige gennem dalen med et enkelt knæhøjt vad. Men hvis vandstanden er høj og der er meget vand i floden er det muligt at vælge en alternativ rute over en lille bro. Denne rute går dog over et fugtigt moseområde, hvorfor det anbefales at vælge den anden rute hvis floden tillader det. Efter at have krydset floden fører stien let de sidste par kilometer frem til Eqalugaarniarfik hytten. Det er igen en fin lille hytte med fire sovepladser foruden dem der vil ligge på gulvet. Der er indrettet et lille sparsomt køkken i hytten samt et mindre toilet.

Eqalugaarniarfik til Innajuattoq – Dag 6

Start:     Eqalugaarniarfik

Slut:        Innajuattoq

Distance:              19 km.

Terræn:
Den oprindelige opstigning er her kørt op med et bulldozer spor. Så hold øje med varderne og undgå så vidt det er muligt det opkørte spor. Herefter følger en høj, afrundet klippe, før stien passerer en række interessante og indbyrdes forbundne søer i en naturskøn dal.

 

Denne dag byder på bjerge og søer. Bjergene er rimelig lette at forcere og den højeste del af bjerget er kuperet terræn i omkring 450 m.o.h. Her er udsigten fantastisk ud over en serie af søer med de høje bjerge i baggrunden. En del af dagens etape går langs med disse søer og turen afsluttes med en endnu mere charmerende sø. Steder på turen vil vi opleve sumpede pletter, andre steder stenet blokmark eller områder med pilekrat. Der er et valg mellem to hytter i dag. Den ene er en lille simpel hytte beliggende på en top og den anden er lidt større og er beliggende tættere på søen. Hvis der er plads i ”The lake House” er det den nyeste og mest komfortable af de to hytter.

Innajuattoq til Nerumaq– Dag 7

Start:     Innajuattoq

Slut:        Nerumaq

Distance:              16 km.

Terræn:
Ud over den relativt lette stigning og fra søen er dagens rute mest en nedstigning og passerer let gennem en smuk dal der er flankeret med bjerge på begge sider.

 

I dag er en let vandredag hvor vi stort set går i et lige stræk fra bjergkammen og nedad gennem de sidste km. dal. Efter den første lette stigning op til den stenede bjergkam, passerer vi en perlerække af små søer der står i skarp kontrast til de mægtige bagvedliggende bjerge. Mod syd får man et betagende syn af bjerget Taseqqat Sappaa og det foranliggende bjerg Nerumaq. Nedstigningen til dalen og selve vandringen i dalen er let og ude tekniske vanskeligheder. Hytten vi kommer til i dag er lille og ligger mellem de mægtige bjerge. Disse bjerge skygger det meste af dagen for solen, hvilket gør at det, selv om sommeren, kan føles lidt råt. Her kan igen (med lidt god vilje) sove seks mand i hytten. Hvis den er ledig kan man jo benytte sig af dette og ellers telter vi i umiddelbar nærhed af hytten.

Nerumaq til Kangerluarsuk Tulleq– Dag 8

Start:     Nerumaq

Slut:        Kangerluarsuk Tulleq

Distance:              16 – 18 km.

Terræn:
Grundlæggende en dag med lavlandsvandring i dalene, men der er flere områder med tæt pilekrat, sumpede pletter og floder der skal passeres. I dårligt vejr kan alt dette godt være ret trættende. Igen er der to hytter at vælge mellem. Enten en direkte vandring til den ene eller med en mindre stigning til den anden.

 

På kortet ligner dagen en let vandringsdag i dalen, men i dårligt vejr kan det let blive en ret anstrengende dag. I tåge og regn kan pilekrattet godt være både vådt og irriterende, de våde områder bliver ekstra våde og floden dybere at forcere. Er vejret klart vil det derimod blive en flot vandring i dalen. Slutteligt på dagen skal vi igen træffe et valg mellem to hytter. Den ene ligger i enden af fjorden Kangerluarsuk Tulleq og den anden ligger lidt højere oppe. Afstanden mellem de to hytter er 2 km., og stykket skal under alle omstændigheder vandres dagen efter. Hytten ved fjorden er lys og rummelig med fin udsigt over fjorden og der er sengeplads til 8, foruden dem der kan ligge på gulvet. Hytten kan dog godt lugte en del af fisk, da den ofte bliver brugt af fiskere. Den anden hytte er ganske lille og mørk med kun tre sengepladser og tre på gulvet.

Kangerluarsuk Tulleq til Sisimiut– Dag 9

Start:     Kangerluarsuk Tulleq

Slut:        Sisimiut

Distance:              20 – 22 km.

Terræn:
Efter at have traverseret langs med fjorden, et stykke inde i dalen, kommer vi til en opstigning op til en højtliggende dal. Herefter kommer en nedstigning efterfulgt af en mindre opstigning. Efter den endelige nedstigning fører vejen os direkte til Sisimiut.

 

Denne sidste dags vandring er, hvis vejret tillader det, bemærkelsesværdig smuk. Vejret kan dog være ganske omskifteligt nu vi nærmer os kysten. Mange vælger at tage hele vejen til Sisimiut før aftensmaden indtages på en af byens spisesteder, for at fejre at de mange dage i fjeldet nu er godt overstået. Ofte kan den travle hverdag i Sisimiut godt virke lidt overvældende efter så mange dage i den vilde og øde natur.

Sisimiut er en af de vigtigste havnebyer i Grønland og er landets 2. største by. Havnen her er ofte isfri hele året og derfor ganske vigtig for landet. Foruden havnen finder man her både købmand, bager, postkontor, hæveautomat, hotel, restauranter, cafeer, en højskole og meget andet. For overnatning findes både en mindre campingplads (som desværre er meget generet af slædehundenes larm og lugt), et hotel samt et vandrehjem hvor man kan overnatte for en rimelig pris.

 

Sisimiut til Kællingehætten og retur til Sisimiut– Dag 10

(Valgfri tur – alternativt er en hviledag i Sisimiut og området omkring byen)

Start/Slut:            Sisimiut

Distance:              16 km. tur/retur

Stigning:                1.600 m. op/ned

Terræn:
En relativ let tur/bestigning med et tydeligt spor. Kællingehætten er 800 m.o.h.

 

Efter at have vandret The Arctic Circle Trail med mange mindre tomme langs hele ruten vil mange alligevel mene at de ikke har besteget et egentligt bjerg. Kællingehætten kommer med sine 800 m.o.h. tæt på en reel bestigning. Turen er teknisk lidt sværere end de tidligere dage en slutteligt mod toppen benytter man et fikseret reb. Selvom ruten er noget mere vanskelig end det vi tidligere har vandret bliver turen lettet af, at det kun er nødvendigt at medbringe det mest nødvendige på ryggen.

Sisimiut til Kangarlussuaq– Dag 11

Vi tager med et tidligt indenrigsfly retur til Kangarlussuaq hvorefter vi flyver retur til København. Vi forventes at være retur i København sidst på dagen.