10-dags vandreoplevelse i Island 
(Fotos: Vibeke Mørch-Hansen)

Om Island og Laugavegur:

Island er hjemsted for den største gletsjer i Europa, såvel som nogle af verdens mest aktive vulkaner. Øen er velkendt som ’Landet af ild og Is’, men Island er meget mere end det. Det er også landet af lys og mørke, en spil-levende undergrund og interessant folklore.

Island grænser op til polarcirklen, som noget af Island ligger indenfor. Det betyder, at Island har exceptionelt lange sommerdage med næsten 24 timers sollys i nogle dele af landet, hvilket står i stor kontrast til de korte vinterdage med meget lidt sollys. Islands vintre er ganske vist mørke, men heldigvis relativt milde og sæson for et af naturens mest spektakulære og smukke syn; det sagnomspunde nordlys.

Vandrestien mellem Landmannalaugur og Thorsmörk er en af ​​de mest populære vandrestier på Island og kaldes i daglig tale Laugavegur. National Geographic betegner det som en af ​​de smukkeste stier i verden.

Det er usædvanligt at finde så meget variation i landskabet indenfor så kort et stræk. Sporet går gennem utroligt farverige rhyolit-bjerge, sort obsidian lava, hvæsende varme kilder, søer klare som spejle, sort sandørken og ender i et frodigt skovområde.

Hele sporet er godt markeret og har en del vandretrafik, så faren for at blive væk er minimal. Men i dårligt vejr og tæt tåge ændres alt. Dette gælder især i de to første dele af stien, fra Landmannalaugar op til Hrafntinnusker og derefter ned til Ålftavatn.

Vandrere skal huske på, at de er midt på det islandske højland og vil nå op i højder på mere end 1200 meter og skal derfor være forberedt på enhver form for vejr, selv snestorm i midten af ​​juli.

Mens nogle floder på ruten har gangbroer, skal mindst tre floder vades. Generelt er de ikke vanskelige at krydse, men de kan vokse øjeblikkeligt i regn og dårligt vejr. Vær derfor altid ekstra forsigtig.

Mobil forbindelse på ruten er meget ringe, men der er umiddelbart forbindelse i og omkring alle hytterne. Vandrere kan også oplade deres telefoner for et minimalt gebyr i hytterne.

Udover at give sig selv masser af tid til at nyde selve vandreturen, anbefales det stærkt, at vandrere benytter lejligheden til at tilbringe lidt tid i Langidalur i Thorsmörk ved afslutningen af ​​vandreturen. Thorsmörk er et sandt paradis med mange flotte vandreture, både lange og korte.

Selve ruten blev etableret og opmærket i perioden mellem 1975 og 1979, hvor strækket blev opmærket med tydelige markeringer og skiltning. Der blev desuden opsat hytter og bygget broer over de mest voldsomme gletcher-smeltevandsfloder.

Denne rute er én af de mest kendte og populære vandreruter på Island, så hvis du har en drøm om at føle dig helt alene i den islandske vildmark, er det ikke denne rute du bør vælge at vandre. Ikke desto mindre er der en klar årsag til at så mange mennesker årligt vælger dette trek – for det er helt ubeskriveligt og eventyrligt.

Denne rute anbefales ikke som en begyndertur, hvorfor det er vigtigt at du vurderer egne evner og vandrekompetencer inden du tilmelder dig denne tur. Det hævdes sommetider at denne rute kan vandres af alle, uden problemer. Men dette er en sandhed med modifikationer, da mange faktorer spiller ind. Den vigtigste er vejret! I sol og med stort set ingen vind er det ingen sag at vandre og nyde denne smukke og spektakulære vandrerute. Men i hård vind, silende regn, ankelhøjt snesjap, over strømmende floder og med en tung rygsæk på ryggen, kan enhver vandrer blive udfordret. Derfor er denne rute værd at have en sund respekt for, og vigtigst af alt er det at lytte til de vejledninger, der bliver givet ved fjeldstationerne undervejs.

Vi telter under hele turen ved de etablerede fjeldstationer, da det på denne rute ikke er tilladt at telte udenfor disse områder. Her har vi også hele tiden mulighed for at få de nyeste vejr- og sikkerhedsmeldinger for ruten.

Da sikkerheden på ture arrangeret af All-Out altid har højeste prioritet, medbringer vi altid, som standardudstyr, en satellitsender, således at vi kan tilkalde hjælp ved akut SOS-behov. Desuden benytter vi også altid erfarne turledere på alle vores ture.

Hvis du overvejer at deltage på en tur som denne, med fuld oppakning (på mellem 14-18 kg.), er det, jævnfør ovenstående, vigtigt at du først og fremmest gør dig tanker omkring din fysiske og mentale styrke til at vandre i alt slags vejr, med din oppakning på ryggen – det kan til tider være meget hårdt, men kan også være ubeskriveligt smukt, vidunderligt og helt eventyrligt og fantastisk.

Går alt efter planen, og vejret vil os det bedste, vil denne tur byde på to smukke vandredage i området omkring Landmannalaugur uden den store oppakning, et 4-dags-trek på Laugavegur (som strækker sig fra Landmannalaugur til Thorsmörk og er distancemæssigt på ca. 54 kilometer), samt en (måske halvanden) vandredag i området omkring Thorsmörk. I alt 7 vandredage i den Islandske vildmark og slutteligt en aften i Reykjavik med overnatning.

Startsted:

Reykjavik busterminal (BSI) fredag den 19/7-19 kl. 12.30 (bussen afgår mod Landmannalaugar kl. 13.00)

  • Enten kan du vælge at tage et tidligt fly til Reykjavik fredag den 19/7-19, eller alternativt kan du tage et fly til Reykjavik torsdag den 18/7-19 og overnatte på et af de lokale vandrehjem eller lignende. Ved tilmelding fremsendes informationer om oplagte muligheder i umiddelbar nærhed af buscentralen.

Slutsted:

Reykjavik søndag den 28/7-19, hvor der er frit valg i forhold til hvilke flytider der passer bedst for den enkeltes hjemrejse.

  • Vi ankommer med bus fra Thorsmörk til Reykjavik lørdag eftermiddag.

Hvem kan deltage?

Alle som er i god fysisk og mental form og som har god forudgående erfaring med at vandre over længere stræk med egen oppakning (14-18 kg.), kan deltage på denne tur.

Ruten er ikke voldsom teknisk svær, men fysisk er det væsentligt at være i rimelig god form, da vi de fleste dage skal vandre omkring mellem 12 og 18 km. i kuperet terræn og muligvis i hårde vejrforhold, med egen oppakning.

Desuden bør du være omstillingsparat. Vejrforholdene i Island er altid en faktor, der både kan udfordre og afgøre, hvorvidt det er muligt at vandre i det planlagte terræn. Dagstemperaturerne ligger gennemsnitlig på mellem 10-13 grader og nattemperaturerne på 6-8 grader for juli måned – og da vinden kan være ret kraftig i Island, vil det ofte føles langt koldere – sne og slud kan sagtens forekomme. Sikkerheden vil altid komme i første række, ifht. udfaldet af den enkelte dag.

Du bør ikke have angst for højder i markant grad, da der er flere passager som vil kunne udfordre folk med højdeskræk, og sidst men ikke mindst er der flere vad (fosser/vandløb), som skal passeres, og i meget regnfulde perioder kan vi godt opleve, at vanddybden kan være over en halv meter dyb.

Turniveau:

Mellem til svær (især på grund af de svingende vejrforhold og terrænet)

Hvor langt skal vi vandre om dagen?:

Ca. 12 – 18 km hver dag

Overnatningsform:

Eget telt eller hytte (hytte skal bookes på forhånd og i god tid, hvis du vil være sikker på at få plads – OBS; og så er det væsentlig dyrere end at telte).

Vi overnatter alle nætterne ved de etablerede fjeldstationer. Her kan vi altid få opdaterede vejrmeldinger, som sikrer, at vi ikke bevæger os ud i usikkert vejr eller andre forhold, som kan være uhensigtsmæssige og risikofyldte.

Mad: 

Deltagerne medbringer selv deres egen mad, bestående af frysetørret mad og lignende.

Turleder: 

Mette Mortensen
Mette er forfatter til bogen “Vandring og friluftsliv” og har mange års erfaring med friluftsliv, som hun dyrker både privat og professionelt. Hun er uddannet friluftsvejleder og har i mange år arbejdet med kursusudvikling og undervisning.
Hun bruger det meste af sin tid i naturen eller på fjeldet, gerne i Danmark, Norge, Lapland, Island eller i Grønland og elsker at dele ud af sin viden og erfaring. Du kan læse mere om Mette HER

Hvad koster det? 

Du betaler kursusgebyr og køber selv din transport til-, fra- og i Island.

Du har selv udgiften til egen forplejning på hele turen, til eventuelle overnatninger i Reykjavik og for teltningen ved fjeldstationerne på selve turen. Du bruger dit eget telt undervejs eller deler med andre deltagere, og du køber også selv dine overnatninger, hvis de foregår i hytter eller lign.

All-Out arrangerer selve turen og guider undervejs. Vi informerer dig om pakkelister, og hvad du selv skal gøre i forbindelse med dine forberedelser til turen.

Kursusgebyr:

3.495 kr.

Forventede udgifter til transport og eventuel overnatning:

Fly: fra 2.000 – 3.500 kr
Busudgifter til og fra ruten: ca. 700 kr. (hvis ruten går som planlagt)
Bus fra lufthavnen til Reykjavik: ca. 300 kr.
Teltudgifter ved fjeldstationerne: ca. 1.000 kr.
Overnatning i Reykjavik (pr. nat): fra 500 kr. og opefter, afhængig af hvor og hvor meget luksus du ønsker

Alle priserne er ca. priser og både flypriser og overnatningspriserne i Reykjavik er afhængig af hvornår du bestiller dem og på hvilken klasse – overordnet set anbefales det, at du er i så god tid som muligt, så bestil gerne så hurtigt som du kan – priserne bliver ikke billigere, jo tættere du kommer på turen.

Maks. deltagerantal: 

12 personer (minimum 6 deltagere)

Tilmelding og kontakt:

Skriv eller ring til Mette Mortensen for tilmelding eller mere information på tlf. 24 94 62 94 / mail: booking@all-out.dk

Ved tilmelding har vi brug for følgende informationer fra dig for at fremsende en faktura til betaling

Emne: Kursustilmelding

Hvilket kursus/tur ønsker du at booke?:
Navn og adresse:
Telefonnummer:
Mailadresse:

Handelsbetingelserne for kurser afholdt af All-Out

Dagsbeskrivelser: 

Overordnet gælder det alle dage, at de planlagte etaper skal tages med forbehold pga. vejret. Såfremt vejrmeldingerne, af sikkerhedsmæssige årsager, byder os at vi skal ændre i planen, så er det sådan det bliver. Dette er en beslutning som træffes af den ansvarlige turleder på turen.
Vi vil dagligt få de opdaterede vejrmeldinger ved fjeldstationerne inden afgang, som kan være afgørende for dagens udfald.

Dag 1

Bustur fra Reykjavik buscentral kl 13.00 til Landmannalaugur, med ankomst sidst på eftermiddagen. Her etablerer vi os godt med telte, lader roen falde over os og mærke omstillingen til de næste 7 dages uforglemmelige vandring. Vi skal overnatte ved Landmannalaugur de første tre nætter.

Dag 2

Dagstur til Skalli på i alt 15 kilometer – hvis vejret tillader det. Dette er en yderst smuk og lidt udfordrende tur, hvor vi vil opleve de smukke Islandske vulkanfjelde og få de første fantastiske udsigter. Samtidig vil vi få benene godt i gang efter rejsedagene.
Turen er vurderet til at tage omtrent 8 timer, så vi starter allerede kl. 9.00 med vores dagtursoppakning, mad til dagen og tøj til vejrforholdene. Vi forventer at være retur ved Landmannalaugur igen sidst på eftermiddagen.
Såfremt vejret ikke tillader hele turen, vælger vi en lidt kortere rute.

Dag 3

Dagstur til den smukke sø Ljótipollur. Vi vil undervejs komme forbi bratte lava-skrænter, smukke græsklædte plateauer og golde lava sletter.

Dag 4 (dag ét på Laugavegur)

Landmannalaugur til Hrafntinnusker, ca. 12 km. og med en stigning på 470 m, estimeret vandretid på 4-5 timer eksklusiv pauser.

Denne første del af ruten er den korteste i kilometer, men da den akkumulerede stigning er tæt på 500 højdemeter, finder mange denne første del en smule anstrengende. Vejret er ustabilt i dette område, og det er ofte nødvendigt at gå i sne – hvilket yderligere øger sværhedsgraden.

Den første del af turen fører op til Laugahraun lava-feltet, krydser dette og leder os derefter nedad, før turen igen går op til plateauet, lige under Brennisteinsalda. Det er en god idé at stoppe her og kigge lidt rundt på den fantastiske udsigt og flora, bjerge og kløfter i alle regnbuens farver.

Sporet fortsætter derefter videre op til plateauet, hvor små kløfter skærer sig ind i landskabet og former det bløde bjerg.

Den næste destination er Stórihver, en smuk vegetationsplads lige ved siden af ​​en hvæsende gejser. Herfra er der ca. en times gåtur op til hytten Höskuldsskáli ved Hrafntinnusker. Denne del af stien er ofte dækket af sne, og der er også forhøjet risiko for tåge. Det skal understreges, at vandrere skal være forsigtige og følge vejmærkerne.

Frivillig aftentur: Vandring på Hrafntinnuskers gletcher og over til isgrotterne, hvor kontrasterne mellem is og varme når sit maximale. Denne tur er omtrent 3-4 kilometer og tidsforbrug estimeret til 2 timer.

Dag 5 (dag to på Laugavegur)

Hrafntinnusker til Álftavatn. ca.12 km. og et estimeret tidsforbrug 4-5 timer eksklusiv pauser. Nedstigning er i alt 490 højdemeter

Stien fra Hrafntinnusker løber langs Reykjafjöllens bakker. Området er en udbræget dalbund, der for det meste er flad. Men der er dog et par kløfter, der bør krydses med ekstra omhyggelighed, da de ofte er halvt fyldt med sne. Derefter bevæger vi os i retningen vest for Kaldaklofsfjöll og op til ryggen mellem den og Jökulgil.

Sporet går nu op og ned gennem nogle få kløfter, indtil vi når Jökultungurs kant med en ubeskrivelig udsigt over hele sporet og udsigt til de tre gletsjere Tindfjallajökull, Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull.

Vejen ned ad Jökultungur er ret stejl og klippefyldt, så her skal vi passe rigtig godt på. I bunden af ​​Jökultungur venter Grashagakvísl-floden og den kan i nogle tilfælde krydses på en snebro. Hvis ikke den kan krydses på en snebro kan vi kun komme over ved at tage bukser og støvler af og vade til fods. Herfra er det en let vej mod hytten ved Álftavatn søen.

Frivillig aftentur: Vandretur til Brattháls, estimeret vandretid på 1-2 timer

Dag 6 (dag tre på Laugavegur):

Álftavatn til Emstrur, ca. 16 km. og et estimeret tidsforbrug på 6-7 timer eksklusiv pauser. Nedstigning på ca. 40 højdemeter.

Fra Álftavatn går sporet østover over langs Brattháls og fortsætter derefter mod øst til Hvanngil. Bratthálskvíslfloden er uden bro og skal passeres til fods, men er i de fleste tilfælde relativt let. Fra bakken over Hvanngil er udsigten storslående.

Fra Hvanngil går turen til floden Kaldaklofskvísl, der kan krydses på en gangbro. Lidt længere sydpå er en anden flod, Bláfjallakvísl, som er uden bro, men den er i de fleste tilfælde ikke så svær at krydse. Der er dog som altid brug for omhu, især under kraftig regn, hvor floden kan vokse hurtigt.

Herfra ligger ruten hovedsagelig på køresporet, indtil floden Innri Emstruá nås. Ved denne flod finder vi igen en bro. Lejlighedsvis skal man gennem noget vand, da der er et overløb der går omkring broen. Lige syd for broen går sporet igen fra køresporet og ind til venstre mod syd til Emstrur, hvor jorden praktisk taget er uden vegetation. Hvis vejret er tørt, med stærk vind, især fra nord, kan sandet fyge en hel del. Sporet ligger mellem to bjerge kaldet Utigönghöfðar, og efter en times vandring nås Botnarhytterne i Emstrur. Hytterne er ikke synlige, før du er næsten helt ved siden af ​​dem.

Frivillig aftentur: I dag går aftenturen til kløften Markarfljótsgljúfur, som er mellem 160 til 180 meter dyb og formet under en voldsom smeltevandsflod fra gletchere Entujökull for omtrent 2500 år siden.

Dag 7 (dag fire på Laugavegur):

Emstrur til Thorsmörk, ca. 15 km. og estimeret tidsforbrug på 6-7 timer eksklusiv pauser. Stigning på ca. 300 højdemeter.

Sporet leder mod øst fra hytterne i Botnar og efter kort tid nås broen over Syðri-Emstruá. Floden løber ind i en smal dyb kløft, der næsten når til Entujökull. Her kan personer med højdeskræk tiltider blive lidt udfordret. Herfra går stien langs Langháls og mod krydset af floderne Markarfljót og Syðri-Emstruá. Det anbefales at gå til kanten af ​​kløften, hvor floderne mødes, før vi vandrer syd gennem Almenningar.

Snart løber sporet gennem to små kløfter, Slyppugil og Bjórgil. I hver af dem er der en lille bæk med drikkevand, hvilket gør dette til et glimrende sted at hvile og spise frokost. Efter at have vandret op fra sidstnævnte kløft, Bjórgil, fører stien til Fauskatorfur og gradvist til et område med mere vegetation. Dette område hedder Úthólmar. Bakken opad fra Lysa kaldes Kápa eller Coat, og er den sidste stejle stigning på stien.

Når stierne kommer ned fra Kápa, skal vi passere floden Þröngá, som i de fleste tilfælde ikke er svært, men som kan være ganske stenet. Floden markerer grænsen til Thorsmörk, og nu er der kun lidt mere end en halv time vandretur gennem den hyggelige skov Hamraskógar, indtil vi ankommer til hyttestedet ved Thorsmörk.

Frivillig aftentur: Vandring til Valahnúkur, estimeret vandretid 1-2 timer

Dag 8:

Dagstur ved Thorsmörk. Afhængig af vejret og gruppens generelle tilstand og overskud planlægges her en kortere eller længere vandretur, hvor vi blandt andet skal passere den spektakulære Kattarhryggur (Katte-ryggen), som godt kan udfordre de fleste med højdeskræk.

Dag 9:

Eventuelt kort frivillig formiddagstur ved Thorsmörk og derefter med bussen retur til Reykjavik kl. 14.00 hvor vi (for dem der er intereseret) går ud og spiser sammen om aftenen.

Dag 10

Turen slutter officielt denne dag, hvor der er rejsedag hjem til Danmark. Det er individuelt, hvad tid den enkelte vælger at flyve hjem, eller om du ønsker at blive et par dage ekstra og opleve Reykjaviks mange interessante seværdigheder.