For at give en forståelse for den balinesiske kultur, skal man helt tilbage til skabelsen af det balinesiske folk.

Her finder man fortællingen om den balinesiske og hinduistiske skabelsesmyte. Om Batara Guru (Den store læremester) og hans andet jeg, guden Brahma, som lavede menneskefigurer af ler.

De første figurer, der blev brændt i ovnen, blev alt for hvide og de næste blev for sorte. Sidste forsøg frembragte den helt rigtige gyldenbrune farve. Gennem meditation blæste Batara Guru og Brahma liv i figurerne og skabte derved det balinesiske folk .

Allerede her fornemmer man en smule af, hvad deres overbevisninger går ud på – nemlig modsætninger og den evige søgen efter harmoni mellem disse modsætninger. Det balinesiske folk er ikke hvide – ej heller sorte, men midt imellem, gyldenbrune.

Det går ganske enkelt ud på, at skabe ligevægt og harmoni mellem modsætninger som nat – dag, øst – vest, styrke og svaghed osv.

Udover hinduismen tror Balineserne på ånder, naturguder og magi. Fra tidernes morgen har man forestillet sig et ordnet harmonisk univers, der strækker sig fra himlen over bjergene, helt ned under havets dyb.

Alt hvad der er smukt, guddommeligt og livgivende hører til i de høje tavse bjerge, med vulkanen Gunung Agung som gudernes helligste bolig.

I havets underverden findes derimod alt det onde (dæmoner), det skadelige og det destruktive.

I den balinesiske sammenhæng er orden og harmoni personificeret i guderne og uorden i dæmonerne. Mellem de to verdener bor balineserne fredeligt.

De dyrker deres rismarker og lever i harmoni med sig selv, hinanden og guderne.

IMG_1841Hvert eneste gøremål er grundlæggende forbundet med naturen, guderne og religionen. Rishøsten, børnefødsler, bryllupper, samt f.eks. opførelsen af nye huse eller templer er underlagt det guddommelige. De søger konstant at opretholde balance og harmoni mellem modpoler.

Balineserne har et meget åndeligt og religiøst syn på deres omgivelser. Et stort høstudbytte kan f.eks. skyldes den gavmilde indsats fra Dewi Sri, gudinden for ris og frugtbarhed.

For at modvirke kaos er det nødvendigt hele tiden at ofre til guder og dæmoner, for at opnå deres gunst og beskyttelse. Derfor møder man også konstant duften fra de mange røgelsespindene der er sat i større eller mindre offerskåle sammen med lidt blomster, ris og eventuelt en cigaret eller et bolche. De er enten placeret på jorden, i bilruden eller på et af de 1000-vis af små og store hustempler man ser overalt

Her hersker generelt balance og harmoni og den materialistiske tankegang synes uendelig fjern på denne smukke ø.

Synes du godt om indlægget? Så del det med dit netværk:

Skriv et svar