Byg “Alene i Vildmarken” hytten

Mange spørger mig ofte om jeg ikke har en manual over hvordan hytten fra TV-programmet “Alene i Vildmarken” er bygget, samt om jeg har en materialeliste dertil. Og her må jeg nok desværre skuffe… Hytten blev bygget helt spontant og ganske uden en dybere forudgående plan…

Det er nemlig sådan, at når vi er derude i vildmarken og “der er, hvad der er“, så er det rigtig svært at stå med en brugsvejledning og en liste over hvilke materialer der skal bruges.
Derude er der de materialer til rådighed, der er tilgængelige på netop den dag, på netop det sted. Den allervigtigste evne man skal have, når man eksperimenterer med et projekt som dette, er evnen til at være barn igen. Til at lege og slippe kreativiteten løs – og på denne skønne og finurlige måde, vil ingen hytter være ens…. alle vil på hver deres måde være helt unikke.

Her ses hvordan den øverste overlægger i taget er hæftet mellem 2 store graner

Dog kan jeg selvfølgelig godt komme med en række ideer og grundteknikker, som er brugt til at bygge hytten med.

Første step: er at bygge et skelet til hytten, som i alt sin enkelthed består af 4 hjørnepæle, og en ramme til taget. Det er en fordel at bygge på en måde, så du udnytter nogle levende træer i terrænet til at fastgøre skelettet ved. På billedet her, er det overlæggeren jeg har fæstet til to store graner (du kan kun se den til højre).

Andet step: er at lægge/binde alle siderafterne på. Teknikken er simpel. Rafterne er lagt vandret mellem 2 lodrette rafter i hver ende, hvoraf den inderste lodrette rafte udgøres af hjørnerafterne i hyttens skelet. bind de vandrette rafter stramt sammen for hver 4. eller 5. rafte.

På raften til venstre ses hvordan de 2 lodrette rafter er bundet sammen for hver 4. el. 5. rafte

 

Rafterne er ikke gravet ned i jorden, men er stabile fordi én eller flere at skelettets rafter er bundet op på et par levende træer.

Denne byggeteknik bruges også når man laver et læhegn (reflektor) til sin bålplads.

Tredie step: er at isolere hytten med mos eller andet materiale, når alle væggene er på plads. Dette gøres ved at stoppe mos (eller andet) ind mellem alle de vandrette rafter.

Til slut laves så taget, ved at spænde en pressenning ud over hytten (alternativt kan der jo også konstrueres et mere stationært (og charmerende) naturtag af rafter, planker, mos eller andet. Husk at der skal være et udhæng på 30-50 centimeter i alle siderne, så regnen ikke løber direkte ned af væggene.

Herunder kan du se et par enkelte skitser af hytten, måske de giver en bedre forståelse af hytten 🙂