IMG_0605Vi er stået tidligt op, for at gøre os klar i festtøjet og vi glæder os til den store dag.

Det er ikke bare sådan lige, at få tøjet sat rigtigt og en fætter til familien har lovet at komme forbi, inden festlighederne, og klæde drengene korrekt på. Sarongen skal foldes på den rigtige måde og bindes om livet i den rigtige rækkefølge. Også hatten skal placeres korrekt og ligge i de rigtige folder.

For Wayan har det været vigtigt at vi er klædt i det flotteste tøj, og at det sidder som det skal. Vi føler os som konger og dronninger, da vi klokken 8.00 kører af sted mod Wayan hus.

IMG_0732Wayan har været oppe fra klokken tre om natten. Et helt hold af piger har været om hende, for at klæde hende i den traditionelle brudedragt og lægge den rigtige make-up. Dragten består af mange fine lag stof som er lagt lag på lag og ikke som en samlet kjole som vi kender det herhjemme fra. Både Wayan og Komang er i guld og hvidt fra top til tå.

Hos Wayan foregår den første, ud af tre, ceremonier. Her skal Komangs familie hente hende og i dette tilfælde er det en samling af byens ældre mænd, der giver deres velsignelse med om et langt og lykkeligt ægteskab.

IMG_0606Vi bliver modtaget af de festklædte søstre og piger i familien. De er alle klædt i gult med et pink bånd om livet. Deres knaldsorte hår er, på dem alle, flot sat op og pyntet med guld og baliblomster. Deres make-up er perfekt og understreger deres smukke ansigter og eventyrlige øjne.

Under den flotte pavillon i haven, der er beklædt med stof i hvidt og guld og med blomster overalt, bliver vi placeres på hvide stofbetrukne stole med guldbånd. Det er som at træde ind i en hel anden verden, ganske som i et eventyr fyldt med prinser og prinsesser, konger og dronninger.

IMG_0701Stemningen er afslappet og hyggelig. Alle snakker uformelt med hinanden og børnene løber rundt i små grupper og leger. Der er vel omkring 100 mennesker, der alle er klædt i farvestrålende festtøj.

Selv under ceremonien, som tager det meste af en time, er der ingen der løfter et øjenbryn hvis man snakker sammen, går rundt eller tager billeder. Fire fotografer er lejet til lejligheden og de tager i 1000-vis af billeder med deres store objektiver. Alt skal dokumenteres til fremtidige minder.

IMG_0657Wayan og Komang ser meget alvorlige ud og der er ingen tvivl om, at det for dem begge er en stor dag. Wayan ligner en ægyptisk dronning og der er umuligt ikke at lade sine øjne hvile på hende. Aldrig har jeg set hende så smuk… Man kan kun være stolt af denne smukke og stærke kvinde.

Efter ceremonien i Kuta skal vi i bil-kortege til Komangs landsby Tianyar,  helt oppe nordpå.

Det er en lang køretur i det varme festtøj, især far og Jacob har det varmt i de mange lag stof. For Inger og jeg er det mest det stramme elastik-korset vi har fået om livet der river lidt… Men vi lider med glæde for skønheden i dag 😉 Turen tager ca tre timer og kortegen går lidt i opløsning undervejs pga. den megen trafik.IMG_0717Da vi når frem til Komangs familie er næste ceremoni, hvor familien byder Wayan velkommen, allerede i fuld gang. Vi er nu ved Komangs forældres hus, hvor høns og børn trisser rundt om de bastmåtter der er lagt ud på jorden til brudeparret og den kvinde der udfører ritualerne. 

Igen tager det omkring en time og de to bliver velsignet med bønner og helligt vand, som skal beskytte parret mod dæmoner og onde ånder og give dem lykke og menneskelig rigdom i livet.

Der er mange ritualer der skal gennemføres og det hele foregår igen i en skøn blanding af noget meget rituelt og traditionsbundet blandet sammen med den glade og afslappede stemning.

IMG_1477Efter denne 2. officielle ceremoni er der kun den sidste del tilbage, før de er lovformeligt gift.

Først skal vi dog serviceres med mænger af lækkert (og MEGET stærkt) mad. Vi bliver ført til festpladsen, der igen er udendørs med guldbesatte pavilloner og sfofbeklædte stole. Maden er anrettet for os og Komang’s far sørger gæstfrit og imødekommende for os.

IMG_1545Da vi har spist viser han os stolt om i køkkendelen – i gården ved siden af – hvor op imod 50 mænd og kvinder sidder på jorden og hakker kød ud og plukker høns. De smiler og griner mens snakken går lystigt under arbejdet.

Med endnu mere stolthed viser han os den 225 kg store gris, der skal slagtes i aften og tilberedes til den store fest i morgen. Den ligger veltilfreds og grynter afslappet i en lille mudderpøl – helt uvidende om den skæbne der snart venter den.

IMG_0890De forventer at der vil komme mellem 700 og 800 gæster i morgen for at lykønske parret, så meget mad skal tilberedes over natten.

Igen bliver man overvældet at den stemningsfuldt atmosfære, høns der trisser omkring og hakker i jorden, mænd der griner internt, børn der leger og en masse smil gæstfrihed.

IMG_1550Køreturen herop har taget lidt længere tid end forventet og der er i dag mange bryllupper i landsbyen. Der er tre dage i september som er ekstra gode dage at blive gift på, så derfor er byens eneste hellige mand travlt beskæftiget i dag…

Vi venter og venter i den fugtige varme, sveden løber i en jævn strøm af os og og vi drikker vand i mængder. Wayan er ved at være træt og den store hovedopsats er tung for hende. Det er en lang eftermiddag og vi venter nu blot på den hellige mand der kan fuldføre dagens sidste ceremoni.

IMG_1523Til slut ender det med, at vi må finde et hotel før det bliver mørkt. Ingen ved hvor længe brudeparret skal vente på den hellige mand og den sidste velsignelse, så Wayan beder os finde et godt sted at sove så vi kan være friske til festen i morgen.

Det har været en smuk og dejlig dag, fyldt med oplevelser og livgivende indtryk. Vi er også trætte, så en god seng, en kold bintang og en effektiv aircondition er bestemt ved at være tiltrængt.

Vi glæder os nu til endnu en spændende dag i morgen – dette er en oplevelse langt ud over det sædvanlige.


Sendt fra min iPad

Synes du godt om indlægget? Så del det med dit netværk:

Skriv et svar