IMG_1364Vi bliver hentet af vores chauffør Ketut klokken 10.00 og så går turen ellers nordpå.

Vi forventer kun at være af sted til i morgen, så vi beholder vores hotelværelse i Kuta. Wayan skal ikke med, for hun er travlt optaget af brylupsforberedelser og skal i dag have besøg af Komangs familie. Traditionen byder, at de kommer til brudens hjem for at “minde hende om” at hun skal giftes om få dage.

Turens primære formål er, at udnytte ventedagene bedst muligt. Vi har derfor planlagt snorkling på Pulau Menjangan, en lille ubeboet ø, helt oppe mod nordvest. På den lille ø, hvor der kun er opført to templer, venter os et frodigt koralrev, kun ca. 50-100 meter ude fra sandstranden. Her er det muligt at svømme med de mange smukke koraller og farvestrålende koralfisk på kun 1-1 1/2 meters dybte. Bevæger man sig bare en smule længere ud, går en brat væg ca. 40-60 meter ned.

Jeg har selv været der før, med hele familien i 2008, og glæder mig nu til gensynet og til at vise Jacob stedet. Øens koralrev er et af de mest storslående omkring Balis kyst, selvom det desværre tog stor skade i slutningen af 1990 i kølvandet på El Niño.

Heldigvis er det ved at være tilbage i samme frodige og farvestrålende stand som før og huser nu 1000-vis af levende koraller og fisk

Turen derop forventer vi vil tage ca. 5-6 timer, afhængig af hvor mange stop vi gør undervejs.

Efter et par timers kørsel ud af det tæt beboede Sydbali, kommer vi til det store tempel i Bendugul. Her gør vi vores første stop ved det imponerende Pura Aulum Danau tempel.

IMG_1373Templet er et yndet sted for mange balinesere. De lokale fra hele øen valfarter til, for at bede til vandets gudinde. Templet er fra 1633 og består af fire tempelgårde som er opført på bredden af den fredfyldte højlands-sø Lake Bratan. Her er temperaturen betydeligt lavere end i det tropiske lavland.

Efter templet stopper vi ved et lille lokalt spisested, som godt nok er billigt – men ved nærmere eftersyn er hygiejnen nok ikke helt på højde med det vi normalt finder. Maden smager dog, som altid skønt, og største udfordring viser sig at være deres mangel på en kold øl.

IMG_0493Nu går turen videre til Gitgit-vandfaldet. Vi stopper på P-pladsen, som ligger lige overfor den lille betonsti der fører ned til bunden af vandfaldet. Da vi lukker bildørene op bliver vi mødt at en overvældende duft af nelliker. I dette område findes øens største dyrkning af kryddernelliker. Kryddernellike er tørrede blomsterknopper fra det tropiske og stedsegrønt nelliketræ. I daglig tale kaldes kryddernellike blot for nellike. Dette navn stammer fra det tyske Nägelein, der betyder lille søm og hentyder til formen på nellikerne.

De friske blomsterknopper ligger på store stykker stof og tørrer i solen mens den sødlige juleduft breder sig overalt.

I Asien bruger man nelliker på en anden måde end hos os. i Indonesien anvendes cirka 50 procent af den samlede verdensproduktion til at blande i tobakken til cigaretterne, kretek, som stort set alle indonesiske mænd ryger. Den karakteristiske røgelsesagtige duft møder man overalt her på øen.

IMG_0503Vi følger stien ned mod vandfaldet, flankeret af de mange små turistboder med alt hvad hjertet begærer af kunsthåndværk, kjoler og krydderier. Vi kan tydeligt høre vandets brusen, jo tættere vi kommer. Luften bliver tæt af forstøvet vand og solens stråler danner små og flygtige regnbuer. Vandet falder fra en højde på ca. 40 m. og mange benytter sig af et køligt bad for foden af de brusende vandmasser.

På vej retur til bilen lægger vi vejen forbi en af de små restauranter, for at få en kold Bintang-øl.

Det er søndag og vi er de eneste gæster. En smilende, hjertelig og gæstfri bedstemor tager imod os med åbne arme. Inden vi får sat os har hun været rundt med en lille blomst til håret til os alle 4, til øllen serverer hun lidt lokale chips, mens hun smilende sludrer om alle de nationaliteter hendes gæster har haft. Hun beder os skrive et par ord i gæstebogen, hvilket vi naturligvis, og med stor glæde, gør.

Hendes datter og barnebarn kommer forbi og selvfølgelig bliver vi præsenteret efter alle kunstens regler.

Mens vi nyder vores øl sidder hun og pakker de små poser med nelliker. Posernes lukning bliver effektivt svejset sammen med gløden fra en røgelsespind.

IMG_0520Inden vi forlader stedet har vi fået både nelliker, kanel og muskatnødder med – blot som gaver til os. Her giver vi drikkepenge med stor glæde, som den smilende lille dame dog næsten ikke vil tage imod. Hun accepterer dog mod, at give os en ekstra lille krydderipose.

Vi beder om at tage et billede sammen med hende, hvilket vi gerne må. Først skal hun dog lige ud bagved og nette sig lidt 🙂 Dejlig livgivende oplevelse.

Nu går turen mod byen Lovina, hvor vi skal overnatte. Byens navn er en sammentrækning af ordene: “Love Indonesia” og den ligger helt ud til kysten, hvor de dovne bølger ruller ind over den sorte sandstrand.

IMG_0526De mange fiskerbåde vugger malerisk ude på vandet og vi når lige at få den smukke solnedgang med. Øen er desuden kendt for livet i havet og især delfinsafari i de tidlige morgentimer er et stort varetegn for byen. Vores chauffør finder det skønneste lille hotel med bungalows og pool. Her er rent, roligt og afslappende, uden larmende gæster eller gøende hunde.

Aftensmaden spiser vi på en lokal resturant, inden vi finder vores himmelseng under den kølende aircondition.

Følg bloggen om vores rejse til Bali og om min balinesiske søsters bryllup. Her kan du læse historien om, hvordan jeg mødte Wayan og om hvordan vores bånd til Bali blev til: Blog 1

Synes du godt om indlægget? Så del det med dit netværk:

Skriv et svar